07:59 01.11.2018

Члени Нацради ознайомили євродепутатів з принципами діяльності регуляторного органу, ліцензуванням українських медіаресурсів

3 хв читати
Члени Нацради ознайомили євродепутатів з принципами діяльності регуляторного органу, ліцензуванням українських медіаресурсів

У Києві відбулася зустріч співробітників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з депутатами Європарламенту, на якій розглядалася взаємодія ради з вищими органами влади та регулювання діяльності телеканалів "112 Україна" і "NewsOne".

Як повідомляється на сайті Нацради в середу, 31 жовтня відбулася зустріч голови ради Юрія Артеменка та членів ради Валентина Коваля і Сергія Костинського з депутатами Європейського парламенту від Великої Британії. У розмові також взяла участь виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова. Йшлося про регулювання діяльності телеканалів "112 Україна" і "NewsOne".

Європейський парламент представляли Нейтан Гілл, Девід Кобурн і Джонатан Арно - депутати партії UKIP - United Kingdom Independence Party. Їх цікавила інформація про характер взаємодії Національної ради з парламентом і Радою національної безпеки і оборони України.

Ю.Артеменко розповів, що Національна рада є "незалежним конституційним органом, який у своїй діяльності керується чинним українським законодавством". Він коротко охарактеризував завдання і повноваження органу, його структуру і принципи, за якими обираються члени Національної ради. Розповів, як на практиці відбувається регулювання медіа-галузі в Україні.

Детальніше про принципи діяльності українського регуляторного органу, процедуру проведення перевірок на підставі моніторингів, обробку їх результатів, повідомив гостей В.Коваль. Він зазначив, що при прийнятті рішень регулятор, окрім того, що досліджує дотримання мовниками норм українського медійного законодавства, з окремих питань звертається до медіа-експертів, психологів та інших фахівців за отриманням професійних висновків з того чи іншого питання і прислухається до їхніх думок. Часто державний орган змушений реагувати на скарги та звернення громадськості, глядачів і слухачів.

В.Коваль також зазначив, що Національна рада за законодавством не може позбавляти мовників ліцензій. Вона має право звернутися з відповідним поданням до суду, який уповноважений прийняти остаточне рішення. Крім того, будь-яке рішення регуляторного органу може бути оскаржене в суді, і цією можливістю для відстоювання своєї позиції мають право скористатися ліцензіати Національної ради.

Про ситуацію з цифровими ліцензіями компаній, які транслюють як "112 Україна", розповіла представникам Європейського парламенту К.М'ясникова. "Ці компанії виграли конкурс на цифрове мовлення з концепцією регіональних мовників, однак згодом самовільно почали загальнонаціональне мовлення, чим порушили права інших регіональних мовників, оскільки позбавили їх можливості використовувати цей обмежений частотний ресурс", - підкреслила вона.

За її словами, Незалежна асоціація телерадіомовників, як і інші національні та міжнародні медіа-організації, уважно спостерігає за регуляторною діяльністю Національної ради.

"Щодо каналу "112 Україна", дуже важливим, на мою думку, є вирішення проблеми використання цим замовником регіональної ліцензії для поширення свого національного контенту. Ми вимагаємо від регулятора чіткого дотримання законодавства і відновлення належного використання частот, на яких повинні вести мовлення місцеві компанії", - сказала К.М’ясникова.

С.Костинський поінформував європейських депутатів щодо прозорості прийнятих Національною радою рішень. Так, засідання регулятора транслюються онлайн, усі питання обговорюються членами Національної ради під час засідань, на які часто запрошені і представники телерадіоорганізацій, відвідувати їх можуть і члени громадських об'єднань та асоціацій. Він поцікавився у європейських депутатів, чи бачать вони в діях Національної ради порушення процедур законодавства, або, може, є якісь інші зауваження, однак гості на це питання не відповіли. С.Костинський підкреслив, що регулятор готовий розглянути будь-які зауваження та рекомендації щодо своєї діяльності з прийнятих рішень при наявності порушення процедур і вимог закону.

Голова Національної ради Ю.Артеменко на завершення зустрічі висловив думку про те, що регулятор має не тільки підтримувати медіа, а й вимагати, щоб ті були відповідальними перед своїми глядачами і дотримувалися вимог законів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА