17:37 01.11.2018

Компанії, що потрапили до санкційних списків РФ, мають здійснити ревізію своїх активів на території РФ - юрист

3 хв читати
Компанії, що потрапили до санкційних списків РФ, мають здійснити ревізію своїх активів на території РФ - юрист

Українські компанії, що потрапили до санкційних списків РФ, мають здійснити ревізію своїх активів, що перебувають на російській території, рекомендує партнер юридичної фірми "Астерс" Олександр Онуфрієнко.

"Ці компанії мають тепер ретельно перевірити всі свої грошові кошти й активи, які можуть бути на території РФ та/або перебувають в якихось фінансових установах, контрольованих російськими організаціями або банками з держучастю. Треба також перевірити перебування всіх товарів під будь-якою юрисдикцією РФ, у тому числі в терміналах, портах", - сказав він.

Юрист також зазначив, що українські компанії "мають бути готові до того, що на ці товари і цінні папери може бути накладено арешт".

"Дуже важливо, що санкції поширюються на цінні папери, і навіть якщо ці цінні папери зберігатимуться в російських кастодіальних установах або у банках із російською участю, вони також можуть бути заблоковані", - сказав він.

Юрист наголосив, що чинник санкцій має враховувати не лише компанія, яка потрапила під санкції, а й усі її можливі контрагенти.

"Як тільки в угоді якимсь чином братиме участь російська фінансова установа, наприклад через неї підуть транзитом гроші або цінні папери, то угода може підпадати під санкції. Навіть торгівля з третіми країнами може потрапити під санкції", - сказав він.

Водночас юрист зазначив, що додатковий комплаєнс із боку компаній з третіх країн може уповільнити проведення операцій.

Коментуючи перспективи оскарження санкцій, партнер "Астерс" О.Онуфрієнко зазначив, що компанії, які потрапили під санкції, можуть оскаржити їх і в судах РФ, і в судах третіх країн. При цьому юрист наголосив, що "така компанія повинна буде довести, що вона своєю діяльністю не завдала шкоди і, як один із варіантів, потрапила під санкції незаконно".

"Компанія навіть може спробувати пред'явити РФ позов про відшкодування завданої шкоди, причому і в РФ, і в третій країні у разі наявності такої можливості. При цьому, звісно, виконання в РФ судового рішення, ухваленого в іншій країні, має свої нюанси", - сказав він.

Водночас юрист зазначив, що подання позовів про незаконність санкцій українськими міністерствами, зокрема Мін’юстом або МЕРТ, які містили б компанії, які потрапили під санкції, може затягнутися.

"Як свідчить практика, якщо компанія діятиме сама, це буде ефективніше", - сказав він.

Юрист висловив припущення, що "це далеко не повний перелік санкцій".

"Очевидно, що тепер кожне міністерство і відомство РФ розроблятиме свої санкційні заходи й ініціюватиме доповнення санкційних списків", - сказав він.

Як повідомлялося, Російська Федерація включила до списку осіб, стосовно яких Росія запроваджує спеціальні економічні заходи, великих українських бізнесменів та їхній бізнес.

Санкції РФ стосовно України поширюються на 322 фізичні особи та 68 юросіб.

Список фізичних і юридичних осіб України, стосовно яких РФ запроваджує спеціальні економічні заходи, розміщено на головній сторінці сайту агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА