20:24 01.11.2018

У справах антимайданівця "Топаза" та координатора організації "Юго-Восток" Апухтіна подано касаційні скарги

3 хв читати
У справах антимайданівця "Топаза" та координатора організації "Юго-Восток" Апухтіна подано касаційні скарги

У справі харківського активіста "Антимайдану" Гната Кромського, відомого на прізвисько "Топаз", подано касаційну скаргу, повідомив його адвокат Олександр Шадрін.

"Відкрито касаційне провадження у його справі", - сказав О.Шадрін на прес-конференції в четвер.

За його словами, нині його підзахисний перебуває в Харкові. "Наскільки мені відомо, так (у Харкові - ІФ). Він звернувся по лікування до місцевої лікарні. І чекає судових засідань, які мають відбутися", - сказав він.

Його колега Євген Надоля, що також брав участь у прес-конференції, повідомив, що до провадження прийнято касаційну скаргу організатора та координатора організації "Юго-Восток" Юрія Апухтіна, якого 27 грудня минулого року було передано на територію окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках обміну заручниками.

"Після ухвалення обвинувального вироку в частині, з якою був не згоден наш підзахисний, було подано апеляційну скаргу. Апеляційний суд ухвалив своє рішення і частково задовольнив скаргу. Нині сторона захисту подала касаційну скаргу... Справу прийняв у провадження касаційний суд, але поки що засідання не призначено через реорганізацію Верховного Суду. Справи передають, але наразі не призначені", — сказав Є.Надоля.

Як повідомлялося, харків'янин Г.Кромський був учасником охорони "Антимайдану" в Маріїнському парку в Києві. Став відомий за позивним "Топаз" після появи в мережі Інтернет відео, знятого в таборі "Антимайдану". Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають тітушки і він кілька разів волає про допомогу до Г.Кромського, який супроводжував його: "Топаз, дай команду!".

Г.Кромського затримали 28 березня 2014 р. у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня. 30 січня 2018 року Київський райсуд Харкова визнав Г.Кромського винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісності і недоторканність України), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України і засудив його до восьми років позбавлення волі з конфіскацією усього майна, що належить йому на правах власності.

Суд також зазначив, що частина попереднього ув'язнення (з 28 березня по 29 березня 2014 р., з 26 квітня по 12 вересня 2014 р., з 17 грудня 2014 р. до 20 червня 2017 р.) має бути зарахована в термін відбування покарання з розрахунку день за два. Після 20 червня 2017 р. попереднє ув'язнення зараховується в термін відбування покарання з розрахунку один до одного. Таким чином, відповідно до вироку І.Кромський мав провести у в'язниці ще близько двох років.

Прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою посилити покарання. Захист також оскаржив вирок суду першої інстанції, вимагаючи скасувати його та направити справу на новий розгляд.

12 липня 2018 року апеляційний суд Харківської області частково задовольнив апеляцію, подану захистом на вирок суду першої інстанції.

28 вересня 2018 року Жовтневий райсуд Харкова задовольнив клопотання захисту про перерахунок терміну відбутого покарання виходячи з реального перебування під вартою та ухвалив рішення про негайне звільнення Г.Кромського з-під варти.

23 травня 2017 року Київський райсуд Харкова визнав винним Ю.Апухтіна в організації масових заворушень, які супроводжувалися погромами (ч. 1 ст. 294 КК України) і публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України та захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України), і засудив його до шести років позбавлення волі.

20 грудня 2017 р. апеляційний суд Харківської області визнав Ю.Апухтіна невинуватим у публічних закликах до насильницького повалення конституційного ладу, залишивши в силі обвинувачення в масових заворушеннях. Суд також ухвалив рішення про негайне звільнення Ю.Апухтіна з-під варти.

27 грудня 2017 року українська сторона передала Ю.Апухтіна на територію ОРДЛО у рамках обміну відповідно до Мінських домовленостей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

Армія РФ завдала авіаудару по Костянтинівці, поранено чотирьох людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА