20:54 01.11.2018

Апеляційний суд скасував рішення про арешт транспортних засобів екс-майора Мельниченка

4 хв читати
Апеляційний суд скасував рішення про арешт транспортних засобів екс-майора Мельниченка

Київський апеляційний суд 1 листопада повністю скасував одне з чотирьох рішень Печерського районного суду м. Києва стосовно екс-майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка, що стосується автомобілів та інших транспортних засобів.

Як розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Тетяна Лежух, у цій апеляції захист екс-майора вказував на те, що заарештовані транспортні засоби оформлені на третіх осіб.

За її словами, 1 листопада також відбулося засідання за апеляцією на рішення про арешт нерухомості у рамках справи про підозру М.Мельниченка в державній зраді та підготовці держперевороту.

Суд переніс розгляд цього питання на 14 листопада, оскільки зобов'язав прокуратуру надати всі томи цього кримінального провадження.

Крім того, 14 і 25 листопада відбудуться ще два судові засідання за апеляціями на рішення, що стосуються арешту рахунків у банку "Стандарт" та ПриватБанку, а також рахунків компаній ТОВ "Батлер" і ТОВ "Новіком Груп" у ПриватБанку.

Т.Лежух також повідомила, що апеляційний суд прийняв до розгляду скаргу щодо надання судом дозволу на затримання та арешт М.Мельниченка, але дата засідання з цього питання поки що невідома. При цьому адвокат пояснила, що зазвичай такі рішення не підлягають оскарженню, але захист екс-майора зазначив, що в матеріалах справи є підтвердження обізнаності правоохоронців про його місце перебування, хоча вони в клопотанні говорили про зворотне.

Як повідомлялося, 10 вересня 2018 року Печерський районний суд м. Києва за клопотанням слідчого Генпрокуратури надав дозвіл на затримання екс-майора Управління державної охорони, фігуранта "касетного скандалу" 2000 року М.Мельниченка, арешт його майна та рахунків у рамках кримінального провадження №42015000000001762 від 9 серпня 2015 року.

У рамках цієї справи М.Мельниченка підозрюють у здійсненні державної зради у вигляді шпигунства, розголошуванні держтаємниці та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.1 ст.111, ч.2 ст.328, ч.3 ст.365 і ч.2 ст.209 Кримінального кодексу України).

Досудове розслідування встановило, що з 2006 року і дотепер М.Мельниченко та ще одна особа здійснювали фінансово-господарські операції з використанням підприємств з ознаками фіктивності, спрямовані на легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом.

Так, із рахунків ТОВ "Батлер", ТОВ "Новіком Груп", ТОВ "Українські інтернет технології" і американської компанії Traditional Express Van lines INC протягом 2006-2013 років на рахунки екс-майора УДО перераховувалися безготівкові грошові кошти як поворотна фінансова допомога. Одержані грошові кошти М.Мельниченка через карткові рахунки знімалися готівкою в мережі банкоматів за різними адресами, і на території Сполучених Штатів Америки, і на території України.

Суд заарештував зазначені грошові кошти у банку "Стандарт". Також було накладено арешт або заборону розпоряджатися коштами на валютних і гривневих рахунках М.Мельниченка в ПриватБанку, рахунках ТОВ "Батлер" і ТОВ "Новіком Груп" у ПриватБанку та рахунках ще одного фігуранта справи в ПриватБанку.

Крім того, в рішеннях суду зазначено, що один зі свідків повідомив про "одержання М.Мельниченком із США близько $2 млн", які зберігалися в сейфі в Києві. У вересні 2006 року через довірених осіб М.Мельниченко придбав квартиру за $800 тис., у січні 2013 року була куплена ще одна квартира, оформлена спочатку на його батька, а потім на директора ТОВ "Українські інтернет технології". У жовтні 2013 року було придбано житлові будинки та дві земельні ділянки, оформлені на кума та довірену особу екс-майора УДО. Ці об'єкти суд також заарештував.

Ще суд заарештував два автомобілі "Лексус" та одну "Тойоту", оформлені на дружину М.Мельниченка, три силові тягачі марки DAF FT XF105, два напівпричепи-рефрижератори, напівпричіп-фургон і напівпричіп бортовий, які підозрюваний придбав у 2006-2013 роках.

Як повідомлялося, 18 листопада 2016 року М.Мельниченку було повідомлено про підозру. 25 листопада 2016 року його оголосили в розшук. 22 лютого 2017 року до США було направлено запит про міжнародно-правову допомогу для встановлення його місця перебування та проведення з ним слідчих і процесуальних дій. 14 квітня 2017 року в Українське бюро Інтерполу було направлено матеріали про оголошення М.Мельниченка в міжнародний розшук.

У рішенні суду зазначено, що 11 квітня 2018 року Департамент контррозвідки СБУ надав інформацію про фактичне місце проживання М.Мельниченка з дружиною.

16 травня 2018 року орган досудового слідства у зв'язку із закінченням терміну дії постанови Печерського районного суду від 29 листопада 2016 року про надання дозволу на затримання М.Мельниченка повторно подав клопотання про його затримання для розгляду питання про його арешт.

16 травня 2018 року суд задовольнив клопотання про затримання М.Мельниченка та встановив термін його дії до 16 листопада 2018 року на період терміну досудового слідства.

Досудове розслідування встановило, що М.Мельниченко з лютого по вересень 2000 року, будучи посадовою особою, діючи умисно на шкоду національній безпеці України у сфері зовнішніх відносин, із корисливих мотивів, умисно зібрав з метою передачі відомості, що становлять державну таємницю, які містилися в записах розмов між президентом України (Леонідом Кучмою - ІФ) і вищими посадовими та політичними діячами держави. Після чого в період із 2002 по 2004 роки передав їх представникам іноземних організацій за відповідну грошову винагороду, яку в подальшому легалізував шляхом придбання об'єктів нерухомості, транспортних засобів та іншого майна, і на території Сполучених Штатів Америки, і на території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА