10:09 02.11.2018

Застосування санкцій РФ не буде обмежене наявними списками - юрист

3 хв читати

Застосування санкцій РФ не буде обмежене наявними списками, вважає адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Іван Божко.

"Застосування зазначених санкцій не буде обмежене наявними списками. Насамперед це випливає з того, що обмежувальні заходи поширюються також і на організації, контрольовані підсанкційними суб'єктами. Термін "організації" в російському законодавстві має ширше тлумачення, ніж в українському, й охоплює будь-які види юридичних осіб, тобто і підприємства, і установи, і організації", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Юрист зазначив, що в цьому випадку під словом "контроль" мається на увазі фактичне управління тією чи іншою юридичною особою, яке може бути і прямим (через володіння часткою в статутному капіталі), і непрямим (зокрема, через трасти, номінальних власників тощо).

"Якщо фізична особа, що підпала під санкції РФ, володіє часткою в статутному капіталі компанії, яка провадить господарську діяльність на території РФ, імовірно, що під санкції потрапить і ця компанія. Інше питання, що на сьогодні ще не визначено орган, який здійснюватиме пошук таких активів на території РФ і застосовуватиме відповідні обмежувальні заходи", - сказав він.

При цьому І.Божко наголосив, що питання про те, чи зазнають збитків фізичні та юридичні особи, зазначені в санкційних списках, залежить від того, чи мають вони активи на території РФ (рухоме, нерухоме майно, цінні папери, гроші у банках та інших фінансових установах), чи провадять бізнес на території РФ (прямо або через підконтрольні підприємства) або чи здійснюють імпортні/експортні операції з РФ.

Коментуючи можливість оскарження санкцій, юрист зазначив, що процедура оскарження санкції можлива у рамках оскарження нормативно-правових актів, зокрема постанов уряду РФ. Ця судова процедура може бути ініційована зацікавленою особою шляхом подання відповідного звернення до Верховного Суду РФ.

"Розраховувати на те, що російські суди погодяться з аргументами когось з осіб, що потрапили до санкційних списків, украй низька. Скоріше може йтися про ті випадки, коли потрапляння до санкційних списків мало місце внаслідок помилки (наприклад, особи з однаковими ПІБ тощо)", - вважає І.Божко.

Коментуючи, зокрема, ризики впливу санкцій РФ на діяльність торговельних мереж в Україні, юрист зазначив, що застосування санкцій до власників такого бізнесу створює дуже високі ризики потрапляння під санкції компаній, що належать їм.

"Включення до списку власників української торговельної мережі, що не мають активів у РФ, не свідчить про те, що якісь активи торговельної мережі не будуть заарештовані в РФ, а рахунки у фінансових установах не будуть заблоковані. Те саме стосується і товарів, які постачають (можуть постачати) з території РФ і які належать підсанкційним суб'єктам", - сказав він.

І.Божко нагадав, що на підставі постанови уряду РФ стосовно низки фізичних і юридичних осіб (не лише українських), а також контрольованих ними організацій було запроваджено три види санкцій: блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів і майна на території РФ, блокування (заморожування) бездокументарних цінних паперів і заборона на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА