12:05 02.11.2018

Санкції РФ застосовуватимуться до компаній, пов'язаних із включеними до санкційних списків фізособами - юристи

3 хв читати

Санкції РФ застосовуватимуться до компаній, пов'язаних із включеними до санкційних списків фізичними особами, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"З високою часткою ймовірності санкції застосовуватимуться до всіх компаній, які мають юридичний зв'язок із фізичними особами з відповідного списку. Тому варто прогнозувати, що фізичні особи, які підпали під санкції, здійснюватимуть корпоративне структурування своїх компаній, щоб приховати свій зв'язок із такими компаніями, наприклад, проводячи "технічні" угоди з продажу часток участі у відповідних підприємствах", - прогнозує юрист юридичної фірми Evris Юрій Мосунов.

Він допускає, що в разі, якщо наявна структура компанії не дає змоги здійснювати зазначені зміни, "вихід полягатиме в перенаправленні торговельних потоків через нові компанії, які юридично не пов'язані з "підсанкційними" особами (і фізичними, і юридичними).

У свою чергу адвокат адвокатського об'єднання "Коларес" Олександр Вовк прогнозує негативні наслідки для юросіб, власників яких включено до санкційного списку.

"Думаю, що негативні наслідки полягатимуть насамперед в стані постійної залежності від непрогнозованості можливих рішень РФ стосовно такої компанії. Тобто в будь-який момент РФ може обмежити діяльність української компанії на території РФ, власник якої потрапив під санкції. Очевидним є факт, що потрібно бути, м'яко кажучи, дивним бізнесменом, щоб за таких умов продовжувати вести свій бізнес у РФ ", - сказав він.

Коментуючи можливість обходу санкцій, Ю.Мовсунов зазначив, що, "судячи з усього, санкції не передбачають обмеження співпраці з компаніями, які мають господарські зв'язки з підсанкційними" особами, що, ймовірно, і стане лазівкою.

"Виникнення збитків насамперед можливе у компаній та осіб, які володіють активами на території РФ, оскільки "заморозка" таких активів хоча і не означає їх втрату, але фактично тягне до неможливості отримання прибутку від них", - сказав він.

О.Вовк зі свого боку зазначив, що "більшість українських компаній, включених до санкаційного списку РФ, зазнають серйозних економічних втрат", а компанії, діяльність яких у значній мірі пов'язана з роботою на ринку РФ, "на жаль, взагалі можуть збанкрутувати".

Юрист вважає, що деякі незручності можуть виникнути у компаній, які здійснюють закупівлі російських товарів, зокрема у FozzyGroup (бенефіціар Володимир Костельман), мережі "Епіцентр" (бенефіціари Олександр і Галина Гереги) і мережі супермаркетів АТБ (бенефіціар Геннадій Буткевич).

"Насамперед виникнення труднощів із закупівлею товарів може виникнути у компаній, що мають прямі договори поставки, укладені з російськими суб'єктами господарювання. З високою часткою ймовірності такі труднощі будуть тимчасовими і вирішаться шляхом переукладання аналогічних контактів на нові компанії, юридично не пов'язані з "підсанкційними" компаніями і їхніми бенефіціарами", - сказав він.

Водночас Ю.Мосунов скептично оцінює перспективи судового оскарження санкцій.

"З огляду на те, що санкції застосовано суто на політичному ґрунті, варто очікувати, що будь-які спроби їх оскарження не приведуть до помітного результату. Можливо, надалі у компаній та осіб, які підпали під санкції, виникнуть підстави вимагати відшкодування заподіяної санкціями шкоди шляхом звернення до міжнародних інституцій. Але враховуючи, що відповідачем у таких справах виступатиме РФ як держава, виконання рішень іноземних інституцій з її боку навряд чи станеться", - резюмував він.

О.Вовк також вважає, що оскаржити санкції "на практиці неможливо".

"Навіть якщо припустити, що ЄСПЛ або будь-який інший європейський судовий орган ухвалить рішення про незаконність введених РФ санкцій, потрібно бути реалістами та розуміти, що нинішня РФ не визнаватиме і не виконуватиме таких судових рішень", - сказав він.

Як повідомлялося, адвокат юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Іван Божко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" припустив, що санкції РФ не будуть обмежені наявними списками, а обмежувальні заходи поширюються також і на організації, контрольовані підсанкційними суб'єктами.

"Якщо фізична особа, що підпали під санкції РФ, володіє часткою в статутному капіталі компанії, яка веде господарську діяльність на території РФ, досить імовірно, що під санкції потрапить і ця компанія", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА