17:27 02.11.2018

У РПЦ розцінили заяви ієрарха Константинополя як прояв особистої злоби до російської церкви

2 хв читати
У РПЦ розцінили заяви ієрарха Константинополя як прояв особистої злоби до російської церкви

У Московському патріархаті вважають заяви представника Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископа Тельміського Іова (Гечі) особистою думкою, яка не може сприйматися як офіційна позиція Константинополя.

"Преосвященний Іов не є офіційним речником Константинопольської православної церкви, і його виходять за розумні рамки заяви нічим, крім як особистої злобою до Російської церкви, пояснити не можна", - написав на своїй сторінці в "Фейсбуці" прес-секретар глави РПЦ патріарха Кирила священик Олександр Волков.

"Преосвященний Іов не є офіційним речником Константинопольської православної церкви, і його заяви нічим, крім особистою злобою до Російської церкви, пояснити не можна", - написав на своїй сторінці у Facebook прес-секретар глави РПЦ патріарха Кирила священик Олександр Волков.

В іншому разі, додав він, "всі названі ним помісні церкви можуть починати готуватися до бліцкригу на свою самостійність з боку "великого брата". "Не думаю, що брязкати зброєю, до того ж і неіснуючою, - це правильний хід у цій ситуації", - наголосив прес-секретар патріарха Кирила.

Як повідомлялося, в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі Україна" архієпископ Іов зазначив, що автокефальні статуси Православних церков Росії, Греції, Сербії, Румунії, Польщі, Албанії, Болгарії, Грузії та Чехословаччини не були підтверджені Вселенськими соборами, але саме Константинополь дав їм статус незалежних.

"І, в принципі, як вважають деякі каноністи, оскільки ці нові автокефалії або нові патріархати ніколи не були підтверджені Вселенським собором, оскільки вони були створені Вселенським патріархатом, то в якийсь момент, якщо Вселенський патріархат вважатиме це за потрібне, він може і скасувати цей статус", - додав представник Константинопольської церкви.

У свою чергу в Українській православній церкві (МП) назвали "канонічним сюрреалізмом" висловлювання архієпископа Іова про те, що УПЦ більше немає, оскільки Константинопольський синод 11 жовтня поточного року скасував указ про передання Київської митрополії Москві.

"В УПЦ точно впевнені, що Константинополя 565 років як не існує. Це історичний факт. А УПЦ існує. І це теж історичний факт. І він очевидний. Тому такі заяви окремих представників Константинопольського патріархату схожі на якийсь канонічний сюрреалізм", - сказав "Інтерфаксу" (Interfax.ru) у п'ятницю заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич.

Як повідомлялося, архієпископ Іов в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі Україна" заявив: " Скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні. З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ (МП) більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиви Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування та існування в перспективі надання автокефалії Православній церкві в Україні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА