19:44 05.11.2018

Екс-нардепу Мартиненку вручено повістку про виклик на допит як свідка за дорученням правоохоронців Чехії

2 хв читати
Екс-нардепу Мартиненку вручено повістку про виклик на допит як свідка за дорученням правоохоронців Чехії

Екс-народному депутату України, колишньому голові комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Миколі Мартиненку вручено повістку про виклик на допит як свідка в рамках міжнародно-правового доручення правоохоронних органів Чехії, повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) .

Як повідомляє НАБУ в понеділок на своїй сторінці в соцмережі Facebook, повістку про виклик на допит було вручено М.Мартиненку 5 листопада 2018 року.

"Інша інформація щодо розслідування компетентними органами Чехії кримінального провадження є конфіденційною і не підлягає розголошенню", - йдеться в повідомленні.

Водночас у НАБУ зазначили, що обурені поведінкою колишнього парламентарія

"Наголошуємо, детективи Національного бюро вручили повістку належним чином відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України", - йдеться в повідомленні Нацбюро.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", повістку було вручено М.Мартиненку перед початком засідання в Шевченківському районному суді м. Києва.

Після того як детектив НАБУ пред'явив М.Мартиненку повістку, він кинув її на підлогу. Екс-нардеп і його адвокат визнали дії детектива незаконними і такими, що не відповідають процедурі.

Раніше цього дня Шевченківський районний суд заслухав обвинувальний акт щодо М.Мартиненка, якого підозрюють у заволодінні коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" і ДП "СхідГЗК".

Як повідомлялося, 22 травня 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього парламентарія М.Мартиненка, а також Валерія Василькова, Руслана Журила, Сергія Переломи, Олександра Сорокіна та Володимира Богданця у справі про заволодіння коштами держпідприємств "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) і "Енергоатом". Їм інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч.1 ст.255 КК України (створення злочинної організації)".

Так, М.Мартиненку та В.Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" під час укладення та виконання контрактів із постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS та укладення та виконання контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму EUR6,4 млн.

Крім того, М.Мартиненка, С.Перелому, Р.Журила, О.Сорокіна та В.Богданця обвинувачують у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" сумою $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions-und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

У 2016 році ЗМІ повідомили, що Чеська прокуратура запросила у Генеральної прокуратури України правову допомогу в розслідуванні кримінальної справи проти М.Мартиненка.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА