14:59 06.11.2018

Луценко: Витік інформації щодо вбивства Гандзюк на третину скоротив шанси слідства встановити замовника

4 хв читати
Луценко: Витік інформації щодо вбивства Гандзюк на третину скоротив шанси слідства встановити замовника

 Генеральний прокурор України Юрій Луценко обурений політичними спекуляціями навколо теми розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк та закликає припинити лити бруд на правоохоронну систему.

"Той, хто не може допомогти (розслідуванню - ІФ), принаймні не заважайте! Не можна перетворювати незавершене слідство на аналіз із трибуни Верховної Ради - це безумство! Те, що вчора стався перший витік, означає, що ми на 30% зменшили шанси знайти замовника", - заявив генпрокурор з трибуни ВР, відповідаючи на запитання народних депутатів.

Він обурився безпідставним обвинуваченням на адресу Генпрокуратури про те, що прокуратура не розслідує злочини, а покриває їх.

"Стоїмо за півкроку від замовника, а тут з'являються "благодійники", які, знаючи про це, на жаль, із витоку, хочуть сказати, що завдяки ним хтось щось розкрив. Послухайте, треба припиняти це вдавання!.. Можна зробити краще? Зайдіть на моє місце! Але припиніть поливати брудом не Луценка, а всю правоохоронну систему!", - додав генпрокурор.

Ю.Луценко наголосив, що ухвалені депутатами закони "зв'язують по руках і ногах правоохоронців". "Ми не можемо мати успіху в країні, в якій того, хто хоч щось робить, змішують із лайном бездари, які нічого не роблять, і вміють лише лялякати на телеефірах", - висловився генпрокурор на адресу політиків.

Він закликав припинити "полювання на відьом" і працювати на результат у розслідуванні вбивства К.Гандзюк.

У свою чергу глава Служби безпеки України Василь Грицак із парламентської трибуни у вівторок також заявив, що витік у ЗМІ інформації щодо вбивства К.Гандзюк не сприяє розслідуванню справи.

"На підтримку та із солідарності з попереднім промовцем (Ю.Луценком - ІФ) хочу сказати: шановані народні депутати, оприлюднення даних досудового розслідування не сприяє якості та швидкості внесення повної ясності в цю справу", - заявив В.Грицак із парламентської трибуни на пленарному засіданні у вівторок.

Він наголосив, що така інформація може бути використана тими, хто скоїв злочин, для свого захисту.

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але згодом перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфіковували як завдання тяжких тілесних ушкоджень, а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на замах на "вбивство з особливою жорстокістю". Пізніше слідчий у справі задовольнив клопотання адвоката про додаткову кваліфікацію злочину проти К.Гандзюк і вніс до ЄРДР ознаку замовного характеру (п. 11 ч. 2 ст. 115, ст. 15 КК України).

Затримані п'ятьох підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, зокрема чоловіка, якого зафіксували камери відеоспостереження як покупця сірчаної кислоти.

22 серпня прес-секретар Національної поліції України Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п'яти затриманих підозрюваних у нападі на К.Гандзюк зізналися в скоєнні злочину і надали свідчення. Водночас, за його словами, сам організатор від співпраці зі слідством відмовляється.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення).

На початку листопада журналісти Оксана Денисова та Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram- каналі оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником та організатором убивства К.Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенка" Миколи Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну.

За інформацією ЗМІ, І.Павловський - колишній офіційний помічник депутата від Партії регіонів Юрія Самойленка. Колишній неофіційний помічник депутата від Партії регіонів Олексія Журавка.

5 листопада народний депутат із фракції "БПП" М.Паламарчук заявив, що непричетний до нападу на К.Гандзюк. "Чи мав я відносини з Катериною Гандзюк? Ні, не мав. Чи були у нас конфлікти? Ні, не було. Чи був у мене мотив бажати їй зла? Звісно, ні. Чи засуджую я цей злочин? Авжеж! І точно не маю до нього жодного відношення", - наводить слова М.Паламарчука прес-служба партії "БПП".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА