19:29 07.11.2018

Плани президента Франції вшановувати маршала Петена викликали полеміку в країні

2 хв читати
Плани президента Франції вшановувати маршала Петена викликали полеміку в країні

Намір президента Франції Еммануеля Макрона вшановувати під час урочистої церемонії, присвяченої 100-річчю закінчення Першої світової війни, маршала Філіпа Петена поряд з іншими військовими керівниками епохи, викликало полеміку у Франції і привернуло увагу європейських ЗМІ.

"Абсолютно справедливо, що ми віддаємо честь маршалам, які також призвели армію до перемоги. І ця честь буде надана, як відбувається і щороку, французькою армією", - заявив Е.Макрон в середу в адміністративному центрі департаменту Арденни місті Шарлевіль-Мезьєр на четвертий день свого паломництва меморіальними місцями Першої світової війни.

Як повідомляє газета "Фігаро", Е.Макрон відкинув критику в зв'язку з його планами включити такий суперечливий історичний персонаж, як Ф.Петен, разом із сімома іншими маршалами в пам'ятну церемонію, яка відбудеться в суботу в паризькому Будинку інвалідів.

Президент Франції у відповідь на критику вшанування Ф.Петена, який очолював колабораційний уряд Віші в 1940-44 роках, заявив, що не має наміру приховувати жодної сторінки історії.

"І маршал Петен теж був під час Першої світової війни великим воїном. Ось так. Це реальність нашої країни", - наводить газета слова Е.Макрона.

На його думку, "політичне життя, як і людська натура, іноді більш складне, ніж хотілося б вірити". Він допускає, що "можна було стати великим воїном у Першій світовій війні і зробити фатальний вибір під час Другої".

"Я визнаю ту роль, яку зіграли наші маршали і наша армія у французькій перемозі", - заявив президент Франції своїм критикам.

При цьому ЗМІ не залишили без уваги реакцію представницької ради єврейських організацій Франції (Crif), яка висловила обурення такими висловлюваннями.

"Єдине, що ми запам'ятаємо про Петена, - це те, що від імені французького народу він був обмежений у правах під час його процесу в липні 45-го", - цитує бельгійська "Суар" слова голови Crif Франсіса Каліфа з комюніке ради.

Crif нагадує, що Ф.Петена "в липні 1945 року судив Верховний суд за змову з ворогом і державну зраду і засудив до смертної кари" (Ф.Петен був помилуваний главою тимчасового уряду Шарлем де Голлем і помер, відбуваючи довічне ув'язнення, 23 липня 1951 року - ІФ)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА