19:45 08.11.2018

Норвезький фрегат ішов з вимкненим транспондером, і танкер з нафтою не бачив його перед зіткненням

3 хв читати

Фрегат ВМС Норвегії "Хельге Інгстад", що зіткнувся в четвер вранці з нафтовим танкером "ТС Сола" поблизу норвезького порту Берген, йшов з вимкненим транспондером, свідчать дані міжнародної Системи автоматичної ідентифікації суден AIS.

Гігантський грецький танкер, що перевозив 625 тис. тонн нафти, "не бачив" фрегат перед зіткненням, у результаті якого на норвезькому бойовому кораблі утворилася пробоїна довжиною понад 10 метрів на правій стороні його корпусу.

Дані AIS також говорять про те, що фрегат ВМС Норвегії йшов напереріз курсу танкера. При цьому відразу після зіткнення на фрегаті включився транспондер, і було зафіксовано його точне місцезнаходження на море.

Судячи з фотографій ушкоджень, які публікуються норвезькими ЗМІ, танкер ударив носовою частиною по правій стороні фрегата.

За повідомленнями норвезьких ЗМІ, наразі влада почала розслідування причин зіткнення. При цьому, зокрема, з'ясовується, хто на той момент знаходився на містку дорогого корабля, вартість якого оцінюється в $ 650 млн, а також чому суперсучасне бойове судно, оснащене новітніми системами пошуку і відстеження морських і повітряних цілей, не помітило такого великого танкера.

Експерти вже зараз відзначають, що такий великий танкер не зміг би швидко змінити курс, навіть якщо б його команда візуально помітила фрегат, який наближався. Тим часом фрегат, що володіє високою маневреністю і "бачить" танкер, легко міг би уникнути зіткнення.

Як повідомлялося, зіткнення сталося о 04:03 ранку (5:03 за Києвом). У той момент фрегат "Хельге Інгстад", оснащений системою протиракетної оборони "Іджіс", який є одним з найсучасніших у складі ВМС Норвегії, повертався на базу з великомасштабних натовських навчань Trident Juncture 2018.

Після зіткнення з танкером командир відразу направив фрегат до берега, намагаючись посадити його на мілину і врятувати корабель від затоплення, повідомляють норвезькі ЗМІ.

Норвезькі рятувальні служби повідомляють, що незважаючи на всі спроби врятувати фрегат, найближчим часом він може затонути.

У пробоїну, отриману в результаті зіткнення, "надходить більше води, ніж нам вдається відкачати", сказав представник норвезької рятувальної служби Ейрік Валле.

"У нас практично немає контролю над надходженням води", - відзначили в службі.

Наразі у зв'язку з надходженням води судно практично лягло на правий борт, і значна частина його корпусу знаходиться під водою. Крім того, зафіксовано великій витік з тріснутого бака з вертолітним паливом на фрегаті.

Весь екіпаж у складі 127 моряків евакуйований. Унаслідок зіткнення з танкером постраждали вісім членів екіпажу фрегата. Слідів серйозного пошкодження у танкера і витоку нафти не виявлено. Ніхто з 23 осіб його екіпажу не постраждав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА