11:50 09.11.2018

Турчинов нагадав про кримінальну відповідальність причетних до нелегітимних виборів на окупованій частині Донбасу

2 хв читати
Турчинов нагадав про кримінальну відповідальність причетних до нелегітимних виборів на окупованій частині Донбасу

Секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов заявляє, що ті, хто беруть участь в організації та проведенні нелегітимних виборів у непідконтрольних українському уряду окремих районах Донецької і Луганської областей відповідатимуть відповідно до українського кримінального законодавства.

Як повідомляється на офіційному сайті РНБО, за його словами, ці злочинні дії "є грубим порушенням і повною дискредитацією Мінських угод, а також спробою російського агресора посилити свій контроль над окупованою територією". "Правоохоронні органи України виявлять всіх організаторів і учасників цих псевдовиборах, і вони будуть неминуче притягнуті до кримінальної відповідальності", - сказав О.Турчинов.

Він нагадав, що участь в організації та проведенні цих "виборів" підпадає під дію п'яти статей Кримінального кодексу України: ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ст.110-2 (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України), ст.111 (державна зрада), ст.114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Санкції цих статей КК передбачають позбавлення волі на строк до 15 років, деякі - з конфіскацією майна

Секретар РНБО України наголосив, що окрім відмічених статей, організатори нелегітимних виборів і беруть участь в них можуть також бути притягнуті до кримінальної відповідальності за іншими статтями, що передбачають тривалі терміни позбавлення волі і конфіскацію майна, зокрема, стст.158, 159-1, 161, 170, 255, 256, 258-3, 258-5, 260, 293, 295, 332-1, 338, 340, 341, 353, 436, 436-1 Кримінального кодексу України.

"Хочу запевнити всіх причетних до проведення цих злочинних заходів щодо безпідставності надій уникнути відповідальності за свої дії і попереджаю, що у вас є лише один шанс - вчасно зупинитися від участі в злочині", - сказав О.Турчинов, підкреслив, що "тимчасово окуповані Донбас і Крим були і будуть невід'ємною частиною України ".

Як повідомлялося, 7 листопада народний депутат України фракції "Народний фронт" Антон Геращенко заявив, що волонтери з Центру "Миротворець" склали і мають намір опублікувати списки громадян України, які беруть участь в організації нелегітимних виборів на окупованих територіях Донбасу, і єдиний метод для осіб, які потрапили в список, бути викресленими з нього - відмовитися від участі в цих "виборах".

Згідно ж інформації, розміщеною раніше в середу на сторінці "Myrotvorets News" у соцмережі Facebook, Центр "Миротворець" має в своєму розпорядженні "усі списки громадян України - організаторів т.зв. виборів у терористичних організаціях ЛДНР".

Незаконні вибори на окупованих територіях Донбасу заплановані на 11 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА