19:49 09.11.2018

Луценко пояснив, що залишається працювати генпрокурором

3 хв читати
Луценко пояснив, що залишається працювати генпрокурором

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що повернення президентом України Петром Порошенком заяви про відставку означає продовження його роботи на посаді генпрокурора.

Відповідаючи в інтерв'ю на телеканалі "Прямий" на запитання про те, чи означає повернення президентом заяви, що Ю.Луценко залишається працювати генпрокурором, той сказав: "Якщо коротко, то так".

За словами Ю.Луценка, він мав з огляду на ситуацією, що склалася, заявити про відставку, але Верховна Рада висловила, по суті, "вотум довіри", а президент повернув заяву. Таким чином, як наголосив Ю.Луценко, він продовжує нести відповідальність як генпрокурор.

"Я вважаю, що вчинив так, як учить нас європейська практика - у разі гострого громадського обурення відповідальний за ту чи іншу ділянку роботи пропонує відправити себе у відставку. Якщо в нашому випадку президент і парламент на це погоджуються, так і бути... Якщо парламент мені висловив недовіру аж 38 голосами, а значить - це вотум довіри, то це означає, що я вимушений працювати далі", - пояснив він.

Як повідомлялося, 6 листопада Ю.Луценко з трибуни Верховної Ради заявив, що подав заяву про відставку через політичний піар навколо розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк та нівелювання роботи правоохоронних органів у цій справі.

Після цього на прохання першого віце-спікера парламенту Ірини Геращенко у Верховній Раде поставили на рейтингове (попереднє) голосування питання про можливість відставки генерального прокурора України. За підсумками голосування 38 парламентарів проголосували "за", 116 - "проти".

7 листопада прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган підтвердила, що Ю.Луценко подав президенту України П.Порошенку заяву про свою відставку.

Увечері 8 листопада в ефірі одного з телеканалів генпрокурор заявив, що президент розгляне його заяву про відставку після повернення з-за кордону.

"У мене з президентом була гостра розмова, він не сприйняв мого кроку, він про нього дізнався за п'ять хвилин до мого заходження до Верховної Ради, але тим не менше я сказав, що це моє принципове рішення. Він сказав, що прийме рішення після повернення з-за кордону", - сказав тоді Ю.Луценко.

9 листопада в прес-службі Адміністрації президента агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що П.Порошенко не прийняв заяву генпрокурора про відставку: "Президент повернув заяву генпрокурора, враховуючи, що Юрій Луценко отримав вотум довіри в парламенті (лише 38 голосів "за" відставку під час рейтингового голосування)".

Згідно з Конституцією України, прокуратуру очолює генеральний прокурор, якого призначає та звільняє з посади з відома Верховної Ради президент України. Термін повноважень генпрокурора становить шість років.

Згідно зі ст. 42 закону України "Про прокуратуру", генеральний прокурор України звільняється з адміністративної посади президентом України за згодою Верховної Ради у зв'язку з поданням заяви про дострокове припинення повноважень на адміністративній посаді за власним бажанням.

Ю.Луценка призначено генпрокурором України в травні 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА