17:51 13.11.2018

Деталі перевірки статків пов'язаних із сином Януковича осіб становлять банківську таємницю

3 хв читати
Деталі перевірки статків пов'язаних із сином Януковича осіб становлять банківську таємницю

Розкриття деталей перевірки Міжнародним інвестиційним банком (МІБ, Київ) групи осіб, нібито пов'язаних із сином екс-президента України Олександром Януковичем, обмежено банківською таємницею, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Національного банку України (НБУ) .

"Дотримання банками принципу "знай свого клієнта" (know your customer, KYC - англ.), що передбачає, взокрема й, вивчення фінансового стану клієнта і його відповідність здійснюваним операціям - один із головних напрямів перевірок регулятора. Інформація щодо діяльності окремих банків та їхніх клієнтів, яку НБУ отримує в процесі нагляду, становить банківську таємницю", - відповіла прес-служба центробанку на запитання про дотримання МІБ принципу KYC щодо цих осіб.

Як повідомлялося, програма "Схеми" видання "Радіо Свобода" 8 листопада повідомила про переведення в готівку групою осіб через МІБ кількох сотень мільйонів гривень із загальної суми близько 2 млрд грн, які належали як безпосередньо О.Януковичу, так і його оточенню: 33 співробітникам банку та десятку фірм. Їхні рахунки раніше були заарештовані. Але в 2016-2017 рр. Печерський райсуд Києва почав знімати арешт з деяких рахунків. Згідно з розслідуванням видання, після цього велику частина коштів одразу ж перевели у готівку.

Водночас "Радіо Свобода" зазначає, що три десятка посадових осіб, через яких були переведені в готівку кошти, не мали доходів, що відповідає розміру депозитів. Крім того, видання додає, що не всі співробітники знімали гроші особисто.

МІБ на своєму сайті заявив, що ці операції відповідали законодавству України

Крім того, банк повідомив, що після зарахування коштів він поінформував Держфінмоніторинг про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки, передбачені законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення". Разом з тим МІБ додав, що не мав права ставити під сумнів законність судових рішень і перешкоджати клієнтам надалі розпоряджатися своїми коштами, які визнані судом як законно придбані.

Як повідомлялося, для захисту інтересів вкладників та інших кредиторів Всеукраїнського банку розвитку (ВБР) у зв'язку із застосуванням Радою ЄС санкцій до єдиного акціонера цієї фінустанови - О.Януковича - НБУ 27 листопада 2014 року вирішив зарахувавти банк до категорії неплатоспроможних. Рішення про ліквідацію ВБР НБУ прийняв 21 грудня 2015 року. У січні 2016 року Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність рішення центробанку від 27 листопада 2014 року.

О.Янукович в серпні 2017 року звернулася з позовом до Нацбанку з вимогами відшкодувати збитки, завдані йому у зв'язку з виведенням з ринку ВБР. За підсумками розгляду справи суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

МІБ заснований в 2008 році.

Згідно з даними Нацбанку на 1 січня 2018 року, основним акціонером МІБ виступав президент України Петро Порошенко, він сумарно володіє 60% акцій фінустанови.

Міноритарними співвласниками виступають бізнес-партнери П.Порошенка - перший заступник голови фракції партії "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко (14,94%), перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олег Гладковський і глава ТОВ "Дніпропетровський дослідний завод "Енергоавтоматика" , голова наглядової ради ПрАТ "Іста-Центр" Олег Зимін (обидва - по 9,9008%).

Крім того, акціями банку володіють Катерина і Сергій Ворушиліни (2,5994% і 2,5984% відповідно), а також син президента України Олексій Порошенко (0,0061%) і дружина О.Гладковського - Юлія Гладковська (0,000001%) .

Як повідомлялося, П.Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак у зв'язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року він заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації "Рошен" до незалежного "сліпого" трасту.

За словами президента, наступним після "Рошен" на управління трастом буде переоформлений МІБ.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2018 року за розміром загальних активів (7,832 млрд грн) банк посідав 25-е місце серед 83 банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА