08:58 15.11.2018

Британський кабмін підтримав проект щодо Brexit, дискусія триватиме в парламенті

4 хв читати
Британський кабмін підтримав проект щодо Brexit, дискусія триватиме в парламенті

Британський кабінет міністрів підтримав у середу проект угоди щодо Brexit, однак, згідно з повідомленнями ЗМІ, щонайменше двоє членів кабінету розглядають можливість відставки, і документ у результаті може не здобути підтримки парламенту.

Курс британського фунта майже не змінюється на торгах в Азії. Учасники ринку очікують фінального результату політичної сутички в Лондоні, яка, в найгіршому випадку, може призвести до відставки нинішнього британського кабінету.

Прем'єр-міністр Тереза Мей заявила за підсумками п'ятигодинної наради з міністрами, що документ відповідає інтересам Британії і є найкращим з того, що можна було узгодити з Брюсселем. За її словами, дискусія на засіданні була "тривалою" і "пристрасною".

ЗМІ пишуть про глибокий розкол у кабінеті за підсумками засідання. За даними Financial Times, один із міністрів назвав угоду, яка стала результатом складного й заплутаного компромісу, "найгіршою у світі". Журналіст газети Daily Telegraph Крістофер Гоуп повідомив у Twitter, що під час п'ятигодинного обговорення проекту 11 з 29 членів уряду висловлювали заперечення проти умов угоди.

Документ визначає тимчасові умови перебування Великої Британії в митному союзі та єдиному ринку. Лондон застосовуватиме європейські норми регулювання і колишні митні тарифи. Надалі сторони прагнутимуть укладення угоди про вільну торгівлю. Отже, формально вийшовши з ЄС, Британія, як і раніше, буде пов'язана з ним широким спектром зобов'язань, повинна буде дотримуватися правил, на які ніяк не зможе впливати.

Велика кількість депутатів парламенту, і консерваторів, і членів інших партій, виступають проти угоди, яку буде винесено на голосування протягом найближчих тижнів. Колишній міністр закордонних справ і прихильник Brexit Борис Джонсон вважає, що вона зробить Британію "васальною державою", він закликав євроскептиків-міністрів піти у відставку.

"Попереду на нас чекають складні дні", - визнала Т.Мей у середу, розмовляючи з журналістами.

Євросоюз і британський уряд опублікували в ніч на четвер повний проект угоди, що складається зі 185 статей, трьох протоколів і кількох додатків, а також проект спільної політичної декларації.

Документи охоплюють права громадян ЄС у Великій Британії та підданих Великої Британії в ЄС; урегулювання фінансових відносин між сторонами; упорядкований вихід Великої Британії з ЄС з урахуванням ситуації в різних секторах.

Перехідний період у рамках Brexit триватиме, згідно з умовами проекту угоди, з березня наступного року до 31 грудня 2020 року.

"Ми також передбачаємо можливість продовження цього перехідного періоду один раз на обмежений період на основі спільної згоди", - сказав головний європейський парламентер Мішель Барньє. Можливість продовження перехідного періоду багато британських євроскептиків вважають неприйнятним.

За даними The Wall Street Journal, Великій Британії доведеться заплатити для врегулювання фінансових відносин з ЄС найближчими роками близько $50 млрд.

Рішення щодо ірландського кордону забезпечує повагу територіальної цілісності Великої Британії та її конституційного ладу, але при цьому збереже свободу пересування між Ірландією і Сполученим Королівством, сказав М.Барньє. На Північну Ірландію поширюватимуться правила єдиного ринку ЄС.

"Велика Британія застосує митний кодекс Європейського союзу в Північній Ірландії, що дасть змогу підприємствам Північної Ірландії постачати свою продукцію на єдиний ринок ЄС без обмежень", - сказав М.Барньє.

"Страховка", передбачена в угоді за наполяганням Ірландії, перешкоджатиме відновленню повноцінного кордону між ЄС і Північною Ірландією після 2020 р. Якщо Лондон і Брюссель не укладуть угоди про вільну торгівлю, то з митного союзу вийде тільки Британія, але Північна Ірландія в ньому залишиться, Лондон не зможе в односторонньому порядку відновити митний кордон.

Критики угоди вважають, що тим самим Велика Британія буде приречена назавжди залишатися в митному союзі з ЄС, не матиме можливості укладати самостійні торговельні угоди з іншими країнами.

Схвалений британським урядом варіант угоди за умовами Brexit передбачає, що Велика Британія і ЄС не запроваджуватимуть стосовно одне одного візовий режим.

Угоду щодо виходу Британії з ЄС тепер мають схвалити глави держав союзу. Саміт може відбутися 25 листопада. Угоди набудуть чинності тільки після ратифікації парламентами ЄС і Сполученого Королівства.

Наступного дня після виходу Великої Британії з ЄС, 30 березня 2019 року, сторони будуть готові розпочати переговори про майбутні довгострокові відносини, заявив М.Барньє.

"Сьогодні в проекті спільної політичної декларації ми визначили засади амбітного партнерства. Ми хочемо, щоб була зона вільної торгівлі, базована на регламентованому й поглибленому митному співробітництві", - сказав глава переговірників ЄС.

"Наша мета - прийти до відсутності митних зборів і квот на всі товари", - пояснив М.Барньє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА