12:52 15.11.2018

АППК прогнозує подорожчання кабельного ТБ у 2019 році

2 хв читати
АППК прогнозує подорожчання кабельного ТБ у 2019 році

Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК) прогнозує з 1 січня 2019 року зростання вартості послуг платних телевізійних сервісів на 15-40%, наголошується в повідомленні на сайті АППК.

"З 1 січня 2019 року значно подорожчають послуги платних телевізійних сервісів, включаючи кабельне телебачення, IPTV, телебачення інших технологій. Абонентська плата може зрости на 15-40% залежно від регіональних особливостей, набору телевізійних каналів, різних економічних показників діяльності провайдерів", - наведено в повідомленні слова голови правління АППК Наталі Клітної.

В асоціації також наводять статистику за середнім обсягом реалізованих послуг на одного абонента кабельного телебачення, зокрема цифрового: згідно з даними Держстату, за перше півріччя 2018 року цей показник досяг 72 грн.

"Однак тарифи продовжують зростати через суттєве підвищення плати за використання прав на інтелектуальну власність виробниками українського контенту, необхідність збільшення заробітної плати працівникам, плати за електроенергію тощо", - наголошують у АППК.

В асоціації зазначають, що провайдерам також доводиться витрачати значні кошти на закупівлю прав на ретрансляцію розважальних іноземних телеканалів для того, щоб зацікавити абонента і створити додаткову цінність телевізійної послуги порівняно з безкоштовною ефірної цифрою.

В АППК також зазначають, що за даними медіагрупи "1+1 медіа" з 31 травня 2019 року планується припинити безкоштовний доступ глядачів супутникового телебачення до провідних українських телеканалах шляхом кодування їхнього сигналу.

На думку директора напряму платного ТБ "1+1 медіа" Ярослава Пахольчука, після кодування супутникового сигналу українських телеканалів очікується збільшення абонентів платного телебачення в середньому на 2 млн.

Водночас в асоціації також зазначають, що провайдери критично оцінюють оптимістичний настрій медіагруп щодо збільшення глядачів платного ТБ під час одночасного суттєвого подорожчання послуг, зокрема через конкуренцію з єдиним оператором цифрового телебачення ТОВ "Зеонбуд", яке має у відкритому та безкоштовному доступі близько 30 українських телеканалів.

За даними Індустріального телевізійного комітету, "Зеонбуд" після відключення ефірного аналогового телебачення отримав майже 80% аналогових глядачів, збільшивши свою аудиторію до майже третини всіх телеглядачів України.

Як повідомлялося, "Укртелеком" заявляє про 35-відсоткове зростання підключень інтерактивного телебачення після відключення аналогового сигналу.

Відключення аналогового телемовлення по всій території України (за винятком територій з особливим режимом мовлення) стартувало з 1 вересня 2018 року.

Водночас Сарненський райсуд Рівненської області 30 серпня 2018 року виніс постанову, що забороняє Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) здійснювати будь-які дії, пов'язані з припиненням використання технології аналогового телебачення.

Уряд України вирішив зберегти аналогове телемовлення на територіях, що межують із Росією, а також для Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ) і місцевих телекомпаній, які не мають ліцензій на цифрове мовлення за списком Нацради України з питань телебачення і радіомовлення до 31 грудня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА