12:00 16.11.2018

Головний рабин України та Києва стверджує, що отримав докази причетності співробітників НАБУ до стеження за синагогою

3 хв читати
Головний рабин України та Києва стверджує, що отримав докази причетності співробітників НАБУ до стеження за синагогою

 Головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман стверджує, що має докази причетності двох співробітників Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до зовнішнього спостереження за центральною синагогою в Києві.

"Ми уважно перевірили інформацію, фото та відеозаписи, оприлюднені в інтернеті. У рамках здійснення перевірки, зокрема за технічної допомоги наших ізраїльських колег, використовуючи метод розпізнання осіб та образів новітньою системою ANYVISION, було встановлено, що представлені фото з імовірністю 99,97% відповідають громадянам", - написав головний рабин на сторінці у Facebook і назвав прізвища, за його словами, двох співробітників НАБУ.

Він також зазначив, що експертизою встановлено IP-адреси, з яких було вчинено атаки на системи безпеки, а також здійснювалися тимчасові відключення відеоспостереження.

Головний рабин України та Києва заявив про готовність прийняти пропозиції про зустріч "з усіма компетентними особами", включаючи керівництво правоохоронних органів.

"Зазначена ситуація вже взята на контроль на найвищому національному та міжнародному рівнях", - підсумував він.

Як повідомлялося, 30 жовтня 2018 року єврейська громада м. Києва звинуватила НАБУ в незаконному стеженні, здійснюваному в жовтні за центральної синагогою та вірянами.

У заяві головного рабина України та Києва Моше Реувена Асмана, оприлюдненій 30 жовтня на сайті Єврейської громади Києва, зокрема, зазначено, що в жовтні служба безпеки громади виявила осіб, які "професійно здійснювали приховане спостереження" за центральною синагогою на вул. Шота Руставелі та вірянами. Крім того, за їхньою інформацією, для стеження використовували автомобілі з підробленими номерними транспортними знаками. Під час перевірки синагоги виявлено "несанкціоновані пристрої зняття інформації". За даними джерел Єврейської громади, ідентифіковано деяких людей, що здійснювали стеження, як таких, що причетні до НАБУ.

У свою чергу в НАБУ заявили, що ця інформація не відповідає дійсності: "Інформація про те, що буцімто Національне бюро здійснює незаконні слідчі дії щодо Єврейської громади Києва, не відповідає дійсності. Жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні центральної синагоги міста Києва Національне бюро не встановлювало, візуального спостереження за будівлею не здійснювало.

15 листопада в НАБУ заявили, що вони не ведуть спостереження за центральною синагогою Києва, а на відеозаписі з синагоги, який раніше було поширено в інтернеті, зафіксовано співробітників іншого українського правоохоронного органу.

"Цього тижня низка інтернет-ресурсів оприлюднила відео, на якому нібито зафіксовано "стеження агентів НАБУ за синагогою у м. Києві". Для уникнення будь-яких спекуляцій та подальшого поширення спотвореної недостовірної інформації Національне бюро заявляє, що візуального спостереження за будівлею не здійснювало, жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні центральної синагоги м. Києва не встановлювало", - йдеться в повідомленні НАБУ.

У бюро зазначили, що вивчили відеозапис, оприлюднений в інтернеті, та встановили, кого саме зафіксовано на ньому. "Особи, яких ЗМІ назвали "агентами НАБУ", виявилися співробітниками іншого українського правоохоронного органу. Для збереження довіри до правоохоронної системи України бюро не називатиме, до якого саме органу належать ці особи", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА