13:39 16.11.2018

Ратифікація Україною Римського статуту розширить можливості МКС у залученні до відповідальності винних у злочинах на Донбасі та в Криму

2 хв читати
Ратифікація Україною Римського статуту розширить можливості МКС у залученні до відповідальності винних у злочинах на Донбасі та в Криму

Повноцінне співробітництво України та Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо притягнення до відповідальності винних у злочинах на Донбасі та в Криму можливим буде лише після ратифікації Римського статуту, зазначає заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук.

"Застосовуючи всі передбачені українським національним законодавством заходи, спрямовані на залучення винних до відповідальності, ми сподіваємося на наявну можливість використовувати допомогу міжнародних судових органів, зокрема Міжнародного кримінального суду", - сказав Д.Сторожук, виступаючи в п'ятницю в Києві на форумі транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарії за глобальні дії".

"Повноцінне співробітництво Генеральної прокуратури України з Міжнародним кримінальним судом може розпочатися лише після набуття чинності відповідних конституційних змін у частині визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду та ухвалення ратифікаційного пакету", - заявив заступник генпрокурора.

Він пояснив, що в разі ратифікації Україною Римського статуту до кримінального законодавства України необхідно буде внести суттєві зміни.

"Під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду поряд із військовими злочинами та злочинами геноциду підпадають злочини проти людяності, які на сьогодні в Кримінальному кодексі України відсутні", - пояснив заступник генпрокурора.

Крім того, Д.Сторожук додав, що необхідно буде скасувати терміни давності для злочинів, які перебувають в юрисдикції МКС.

"Переконаний, що ратифікація в найближчому майбутньому Римського статуту дасть змогу розширити можливості МКС для покарання винних у військових злочинах і злочинах проти людяності на території Донецької та Луганської областей і на території Автономної Республіки Крим", - резюмував він.

Заступник генпрокурора нагадав, що в 2015 році Верховна Рада визнала юрисдикцію МКС у злочинах проти людяності та військових злочинах, скоєних вищими посадовими особами РФ, а також керівниками терористичних організацій в окремих районах Донецької та Луганської областей. Він зазначив, що через це генпрокуратура забезпечила збір і передання до МКС документальних доказів російської агресії та фінансування з боку РФ тероризму, порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема обстріли мирного населення та цивільної інфраструктури в Донецькій і Луганській областях, порушення прав людини в Криму.

Д.Сторожук пояснив, що основною перешкодою залучення до відповідальності винних у злочинах проти людяності та військових злочинів є відсутність доступу слідчих органів до підозрюваних, більшість з яких ховаються в РФ або на окупованих територіях. Тому залучення до відповідальності винних переважно відбувається в заочному режимі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА