13:42 16.11.2018

НАБУ не здійснювало жодних дій стосовно синагоги та єврейської громади Києва

3 хв читати
НАБУ не здійснювало жодних дій стосовно синагоги та єврейської громади Києва

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) стверджують, що нібито співробітники бюро, зазначені на відео і, як стверджує головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман, які здійснювали стеження за синагогою, є працівниками іншого правоохоронного органу, а співробітники НАБУ не вживали жодних заходів стосовно синагоги або єврейської громади Києва.

"Про заяву рабина можемо сказати наступне: співробітників, чиї прізвища було озвучено рабином, на оприлюдненому відео не зафіксовано. Жодних дій стосовно синагоги або єврейської громади ці співробітники не здійснювали", - розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НАБУ в п'ятницю.

За інформацією НАБУ, люди, зафіксовані на відео, - співробітники іншого правоохоронного органу.

Як повідомлялося, головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман стверджує, що має докази причетності двох співробітників НАБУ до зовнішнього спостереження за центральною синагогою в Києві.

"Ми уважно перевірили інформацію, фото та відеозаписи, оприлюднені в інтернеті. У рамках здійснення перевірки, зокрема за технічної допомоги наших ізраїльських колег, використовуючи метод розпізнання осіб та образів новітньою системою ANYVISION, було встановлено, що представлені фото з імовірністю 99,97% відповідають громадянам", - написав головний рабин на сторінці у Facebook і назвав прізвища, за його словами, двох співробітників НАБУ.

Раніше, 30 жовтня 2018 року єврейська громада м. Києва звинуватила НАБУ в незаконному стеженні, здійснюваному в жовтні за центральної синагогою та вірянами.

У заяві головного рабина України та Києва Моше Реувена Асмана, оприлюдненій 30 жовтня на сайті Єврейської громади Києва, зокрема, зазначено, що в жовтні служба безпеки громади виявила осіб, які "професійно здійснювали приховане спостереження" за центральною синагогою на вул. Шота Руставелі та вірянами. Крім того, за їхньою інформацією, для стеження використовували автомобілі з підробленими номерними транспортними знаками. Під час перевірки синагоги виявлено "несанкціоновані пристрої зняття інформації". За даними джерел Єврейської громади, ідентифіковано деяких людей, що здійснювали стеження, як таких, що причетні до НАБУ.

У НАБУ заявили, що ця інформація не відповідає дійсності: "Інформація про те, що буцімто Національне бюро здійснює незаконні слідчі дії щодо Єврейської громади Києва, не відповідає дійсності. Жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні центральної синагоги міста Києва Національне бюро не встановлювало, візуального спостереження за будівлею не здійснювало.

15 листопада в НАБУ заявили, що вони не ведуть спостереження за центральною синагогою Києва, а на відеозаписі з синагоги, який раніше було поширено в інтернеті, зафіксовано співробітників іншого українського правоохоронного органу.

"Цього тижня низка інтернет-ресурсів оприлюднила відео, на якому нібито зафіксовано "стеження агентів НАБУ за синагогою у м. Києві". Для уникнення будь-яких спекуляцій та подальшого поширення спотвореної недостовірної інформації Національне бюро заявляє, що візуального спостереження за будівлею не здійснювало, жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні центральної синагоги м. Києва не встановлювало", - йдеться в повідомленні НАБУ.

У бюро зазначили, що вивчили відеозапис, оприлюднений в інтернеті, та встановили, кого саме зафіксовано на ньому. "Особи, яких ЗМІ назвали "агентами НАБУ", виявилися співробітниками іншого українського правоохоронного органу. Для збереження довіри до правоохоронної системи України бюро не називатиме, до якого саме органу належать ці особи", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА