15:12 16.11.2018

Глава Мін’юсту впевнений, що ВР зможе ратифікувати Римський статут МКС до середини 2019 року

2 хв читати
Глава Мін’юсту впевнений, що ВР зможе ратифікувати Римський статут МКС до середини 2019 року

 Міністр юстиції України Павло Петренко впевнений, що український парламент зможе ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) до середини 2019 року, як передбачає Конституція України.

Відповідаючи у п'ятницю на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про можливості ратифікації Україною Римського статуту в 2019 році з урахуванням політичних реалій, глава Мін'юсту сказав: "Насправді це не є заявою наших європейських партнерів, вимогою чи бажанням, це є частиною нашої Конституції, в якій міститься положення, що Україна ратифікує Римський статут до середини 2019 року".

П.Петренко наголосив: "Переконаний, що український парламент дотримається Конституції та ухвалить відповідні ратифікаційні рішення".

Раніше у п'ятницю глава представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі закликав Україну розпочати визнання юрисдикції МКС у 2019 році: "Ми закликаємо до якнайшвидшого прогресу в підготовці ратифікації Римського статуту МКС і внесення змін до судової системи, які для цього потрібні... Якщо ми не зробимо цього в 2019 році, потім буде пізно. Тому давайте будемо дуже обережні і зробимо це наступного року".

Х.Мінгареллі нагадав, що Україна раніше вже передала до МКС документи щодо тих злочинів, які були скоєні на її території.

"Тепер ратифікація стане логічним наступним кроком", - додав дипломат.

Він пояснив необхідність найближчим часом ратифікувати Римський статут тим, що злочини, які скоюють на території України у зв'язку війною, є юрисдикцією МКС. Водночас дипломат додав, що зобов'язання ратифікувати статут закріплене в угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Згідно з Конституцією України в редакції від 2016 року, яку затвердили у рамках реформи правосуддя, Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом. Ця норма набуває чинності 30 червня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА