10:24 19.11.2018

Призначення представника РФ на посаду президента Інтерполу надасть змогу Кремлю розширити можливості для переслідування політичних опонентів

4 хв читати
Призначення представника РФ на посаду президента Інтерполу надасть змогу Кремлю розширити можливості для переслідування політичних опонентів

Можливе призначення представника Російської Федерації на посаду президента Інтерполу надасть можливість Кремлю розширити практику використання інструментів Інтерполу для переслідування політичних опонентів російського режиму, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Генеральна асамблея вирішує долю Інтерполу, відображаючи чергову гібридну атаку путінського режиму. Сьогодні відкрилася 87-а сесія Генеральної асамблеї Інтерполу, на якій будуть прийняті вкрай принципові рішення, що вплинуть на всю світову систему безпеки. По суті, вирішується питання, чи залишиться ця найбільша Міжнародна організація кримінальної поліції прихильна принципу співпраці лише у справах про загальнокримінальні злочини і відмову у справах політичного, релігійного, расового (етнічного) або військового характеру, як це записано в її Статуті", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

А.Аваков зазначив, що на посаду глави ICPO претендує ветеран МВС і зовнішньої розвідки Російської Федерації Олександр Прокопчук.

"І це при тому, що путінський режим провадить відкриту гібридну війну проти значної частини цивілізованого світу. Провадить пряму гібридну війну проти України, використовуючи, зокрема, такі специфічні методи, як контрольований ФСБ і ГРУ РФ закид на нашу територію кримінальних авторитетів і організація ОПГ і численних нарікань на адресу Росії за зловживання інструментами Інтерполу для політичного переслідування опонентів", - написав міністр.

"Якщо Прокопчук буде президентом Інтерполу, це надасть можливість російському режиму ще більше розширити практику використання "червоних циркулярів" для обмеження свободи пересування і переслідування неугодних, в інтересах одіозного режиму", - наголосив глава МВС України.

Він висловив переконання, що світовій спільноті нарешті треба визнати токсичність режиму президента Росії Володимира Путіна і напрацювати заходи профілактики, "а не легалізовувати його через посади в керівництві Інтерполу".

"Україна, яка першою постраждала від його агресії і сьогодні фактично стримує цю агресію від просування далі в Європу, може і повинна бути почута. Для цього ми щільно працюємо на Генеральній асамблеї Інтерполу в Дубаї. За допомогою наших партнерів, сподіваємося запобігти цій черговій гібридній загрозі Україні і всьому цивілізованому світу", - написав міністр.

У свою чергу, як повідомив член колегії МВС України, народний депутат Антон Геращенко, в України є "незаперечна інформація, що Олександр Прокопчук, головний кандидат на посаду нового президента Інтерполу, є кадровим співробітником російської розвідки, інфільтрованої в Інтерпол".

"Наприкінці 1980-х років він був співробітником першого відділу управління РТ ПГУ КДБ СРСР. Працював під прикриттям Інституту російської мови ім.Пушкіна. Займався розробкою перспективної агентури серед студентів зі США і Європи. У 1991 році його було переведено до "американського" відділ першого головного управління КДБ (стратегічна розвідка). У другій половині 1990-х був співробітником резидентури СВР у Вашингтоні. Займався шпигунством проти США. У 2003 році Прокопчука було переведено до органів МВС РФ у рамках кампанії зміцнення міліції кадрами зі спецслужб. Але він і надалі був і залишається співробітником спецслужб РФ ", - написав А.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Нардеп зазначив, що цю інформацію "отримано від першоджерела, яке особисто знає і працювало з Олександром Прокопчуком у розвідслужбах СРСР і РФ".

А.Геращенко зазначив, що відтоді, як у 2011 році О.Прокопчук очолив російське бюро Інтерполу, Росія стала активно використовувати цю організацію як інструмент переслідування неугодних осіб.

"Це робилося шляхом виставлення "червоних карток" за сфабрикованими обвинуваченнями на людей, небезпечних для режиму Путіна (президента Росії Володимира Путіна - ІФ), яких потім затримували за запитами Інтерполу. Зрештою це призвело до великого скандалу", - нагадав нардеп.

За його словами, якщо О.Прокопчука буде обрано президентом Міжнародної поліцейської організації, то "це означатиме підпорядкування Інтерполу російським спецслужбам і остаточну дискредитацію цієї організації".

"Керівником Інтерполу має бути представник нейтральної держави, яка поважає права людини і не веде агресивних воєн. Формальною підставою виключення Прокопчука зі списку претендентів може стати той факт, що він приховує свій зв'язок із розвідувальними службами Росії", - додав він.

Керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак також зазначив, що фракція вважає неприпустимим встановлення контролю Росії над Інтерполом.

М.Бурбак нагадав, що в 1930-і роки контроль над Інтерполом захопив Третій Рейх, а його керівниками тривалий час були генерали СС. "Не можна допустити такої ганьби ще раз", - підкреслив глава фракції.

Він нагадав, що триває 87-а Генасамблея Інтерполу. "Головою цієї міжнародної організації можуть обрати ветерана МВС і зовнішньої розвідки Росії Олександра Прокопчука", - сказав політик.

У свою чергу, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook, що Генасамблея Інтерполу обиратиме нового президента 21 листопада.

"Найімовірніше, що їм буде той самий Олександр Прокопчук. Обрання представника Росії на вищу посаду в Інтерполі означатиме фактичне захоплення цієї організації Росією і іншими авторитарними режимами. Ми просимо неурядові організації до 12:00 19 листопада підписати текст спільного звернення до делегатів країн- учасниць із закликом не допустити обрання представника Росії Олександра Прокопчука президентом Інтерполу ", - повідомив М.Найєм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА