13:58 19.11.2018

Кластерний підхід до інтернетизації сіл на 30% знижує витрати на побудову мереж

3 хв читати
Кластерний підхід до інтернетизації сіл на 30% знижує витрати на побудову мереж

Кластерний підхід до інтернетизації сіл, за розрахунками ПАТ "Укртелеком", знижує витрати на побудову мереж на 30% порівняно з індивідуальним підключенням територіальних громад.

Про це гендиректор "Укртелекому" Юрій Курмаз повідомив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо провайдери будуватимуть мережі доступу до високошвидкісного інтернету для кожної територіальної громади індивідуально, то сумарна вартість будівництва буде значно вищою. І я не погоджуся з думкою деяких експертів, що в Україні має бути - цитую: "зоопарк інфраструктур", - зазначив він.

Ю.Курмаз наголосив, що, за оцінками "Укртелекому", ефект масштабу за рахунок кластерного підходу (коли волоконно-оптична лінія зв'язку проходить через населені пункти послідовно) знижує вартість витрат на побудову мережі на 30%.

"А це близько 1,5 млрд грн додаткових витрат. Зараз ми оцінюємо проект у 5 млрд (грн - ІФ), які, за нашими оцінками, необхідно інвестувати в пропорції 2,3 млрд (грн - ІФ) держава та 2,7 млрд "Укртелеком" для забезпечення інтернетом 7,7 тисяч населених пунктів і збільшення охоплення інтернетом сільського населення з 46% до 85% уже у 2020 році", - зазначив він.

Раніше, 12 листопада 2018 року президент Петро Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку в Києві заявив, що ініціює виділення в 2019 році 3 млрд грн на підключення сільських шкіл до мережі інтернет.

Водночас в "Укртелекомі" зазначають, що не отримували з боку влади жодної інформації про плановані заходи з інтернетизації сіл.

"Нам не надходили жодні пропозиції щодо обговорення проекту з інтернетизації сіл. Якщо така пропозиція з боку держави надійде - ми обов'язково візьмемо участь у будь-якому обговоренні", - наголосив Ю.Курмаз.

Він також зазначив, що "Укртелеком" є в 11 тис. населених пунктів, при цьому в 2,2 тис. із них надає послуги підключення до мережі інтернет.

"Нам простіше та швидше добудувати останню милю, ніж іншим - створювати все з нуля", - зауважив він.

Водночас співголова ІТ-комітету Американської торговельної палати Валерій Фіщук вважає, що дати гроші одному великому оператору - неефективний шлях.

"В інших країнах успішно працюють механізми фондування. Громади мають право обирати, яку вони хочуть інфраструктуру, технологію, оператора, й ефективно використовувати свої кошти. Мені можуть заперечити, що тоді в Україні буде "зоопарк" телеком-інфраструктур. Прекрасно! Зоопарк і має бути", - заявив він на галузевій конференції TIM, що відбувалася в Києві 7-8 листопада 2018 року.

Як повідомлялося, П.Порошенко ініціює в 2019 році виділення 3 млрд грн на підключення сільських шкіл до інтернету.

"Укртелеком" не розглядає проект Міністерства інфраструктури із прокладення кабельної каналізації еклектрозв’язку уздовж автодоріг, які будують та ремонтують, як конкурентів на ринку надання доступу до кабельної каналізації.

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку в Україні. Є єдиним засновником і учасником ТОВ "ТриМоб" - мобільного оператора стандарту 3G/UMTS.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У СИНЕЛЬНИКІВСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАГИНУЛО 6 ОСІБ, СЕРЕД НИХ ДІТИ 6 І 8 РОКІВ - ГЛАВА МВС

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА