15:39 19.11.2018

Прокурори САП долучили до "справи Мартиненка" докази щодо схеми розкрадання $17,2 млн на СхідГЗК

3 хв читати
Прокурори САП долучили до "справи Мартиненка" докази щодо схеми розкрадання $17,2 млн на СхідГЗК

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) представили в суді докази причетності колишнього народного депутата з фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка до розкрадання на держпідприємстві "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК), наступне судове засідання відбудеться 26 листопада.

Як повідомляє в понеділок прес-служба САП, М.Мартиненка та його соратників обвинувачують у розкраданні держкоштів на $17,29 млн шляхом реалізації схеми, згідно з якою в Україну для держпідприємства СхідГЗК було поставлено понад 600 тис. кг казахстанського урану вартістю $57,46 млн, за який підконтрольній М.Мартиненку компанії Steuermann перерахували уже $74,75 млн.

"Сьогодні прокурори САП Роман Симків та Олексій Скибенко надали суду оригінали документів, отриманих через міжнародно-правову співпрацю з Казахстаном, щодо купівлі урану підконтрольною Мартиненку компанією Steuermann у казахстанського "Степногірського гірничо-хімічного комбінату", а також банківські документи казахстанської компанії", - йдеться в повідомленні.

Крім того, прокурори САП надали суду результати проведеного Міністерством енергетики та вугільної промисловості України аудиту держпідприємства СхідГЗК, який підтверджує порушення законодавства під час купівлі комбінатом урану у Steuermann.

"Під час засідання прокурор акцентував увагу на документах, отриманих від прикордонної служби, які підтвердили факт поїздки менеджерів Мартиненка - Руслана Журила та Олександра Сорокіна до Казахстану ще до оголошення тендера на закупівлю урану", - йдеться в повідомленні.

Крім того, прокурори САП надали суду матеріали, отримані австрійськими колегами під час обшуку в офісі компанії Steuermann у Відні (Австрія), який здійснювався за запитом української сторони.

Прокурори також долучили висновки експертиз щодо підтвердження розміру збитків $17,29 млн.

Наступне судове засідання відбудеться в понеділок, 26 листопада, о 9:00.

Як повідомлялося, 22 травня 2018 року САП направила до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього парламентаря М.Мартиненка, а також Сергія Переломи, Р.Журила, О.Сорокіна, Володимира Богданця та Валерія Василькова у справі про заволодіння коштами держпідприємств СхідГЗК та "Енергоатом". Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України (створення злочинної організації)".

Так, М.Мартиненку та В.Василькову інкримінують заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" під час укладення та виконання контрактів щодо постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS, укладення та виконання контракту між Skoda JS та компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму EUR6,4 млн.

Крім того, М.Мартиненка, С.Перелому, Р.Журила, О.Сорокіна та В.Богданця обвинувачують у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у сумі $17, 28 млн шляхом неправомірного укладення і подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

У 2016 році ЗМІ повідомили, що чеська прокуратура запитала у Генеральної прокуратури України правову допомогу в розслідуванні кримінальної справи проти М.Мартиненка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА