16:10 19.11.2018

Громадські організації та правозахисники з різних країн виступають проти можливого обрання президентом Інтерполу представника РФ

3 хв читати
Громадські організації та правозахисники з різних країн виступають проти можливого обрання президентом Інтерполу представника РФ

Низка громадських і правозахисних організацій із різних країн закликає делегатів країн-учасниць 87-ї сесії Генеральної асамблеї Інтерполу не допустити обрання президентом цієї організації представника РФ, нинішнього віце-президента Інтерполу Олександра Прокопчука.

"Закликаємо делегатів країн-учасниць 87-ї сесії Генеральної асамблеї Інтерполу не допустити обрання представника Російської Федерації Олександра Прокопчука президентом Інтерполу, а також вжити всіх необхідних заходів для недопущення використання поважної організації, в порушення ст. 3 конституції Інтерполу, для переслідувань за сфабрикованими політично мотивованими справами", - йдеться в заяві, оприлюдненій у понеділок на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

Підписанти заяви вказують на важливість "негайно припинити захоплення Інтерполу Росією та іншими авторитарними режимами", інакше може виникнути ситуація, яка спричинить значні людські жертви.

У документі наголошується, що нині Росія та її союзники є лідерами у використанні механізмів Інтерполу, зокрема Red Notice та Diffusion requests, із метою політичних переслідувань, переслідувань за національними, релігійними, соціальними та гендерними мотивами. Зокрема, у базі даних організації перебуває кілька тисяч людей, яких переслідують авторитарні режими, зокрема РФ, - це жителі окупованого Криму, інших регіонів України, уродженці Чечні та інших республік Північного Кавказу, правозахисні активісти, опозиційні політики та бізнесмени. Крім того, в списку Інтерполу - багато осіб, що отримали статус біженців по відношенню до держави, яка їх розшукує.

"З приходом на керівну посаду в організації представника Російської Федерації кількість політичних переслідувань із використанням механізмів Інтерполу тільки збільшиться, тому що з високою ймовірністю можна говорити про те, що влада Російської Федерації застосовуватиме методи блокування скарг на незаконне розміщення досьє переслідуваних осіб, що містяться у базі даних організації", - прогнозують підписанти заяви.

Крім того, не можна виключити ймовірність того, що Росія направить повторні запити на розшук осіб, які раніше були вилучені з бази даних Інтерполу з огляду на порушення конституції організації, і ці особи знову зазнають незаконного переслідування.

Громадські та правозахисні організації також побоюються, що Інтерпол може перетворитися на організацію, яка переслідує інакодумців на замовлення диктаторських, авторитарних і тоталітарних режимів.

"Із приходом до керівництва Інтерполу представника РФ можна стверджувати, що база даних організації буде використана в інтересах режиму Путіна та його сателітів", - наголошується в заяві.

Документ підписали, зокрема: Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр протидії корупції, Кримська правозахисна група, Український незалежний центр політичних досліджень, Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан", Центр політико-правових реформ, Кримськотатарський Ресурсний Центр, Комітет із захисту прав кримськотатарського народу, Кримськотатарський молодіжний центр, Democracy Monitor - Azerbaijan, Democracy For Azerbaijan - France, Journalist Academy Latvia, Democratic Azerbaijan Movement, Azerbaijani Latvian Lawyers, Institute for Peace and Democracy - Azerbaijan/Netherlands, Migration Center of Azerbaijan (Germany), Ukraine Action (France), Euro Asia News Media Group Journalsit Against Corruption та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА