17:20 19.11.2018

Генпрокурор задоволений рішенням парламентського комітету щодо притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна

3 хв читати
Генпрокурор задоволений рішенням парламентського комітету щодо притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна

Генеральний прокурор України Юрій Луценко задоволений рішенням регламентного комітету Верховної Ради щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з групи "Воля народу" Станіслава Березкіна.

"Ми загалом задоволені рішенням комітету, оскільки він визнав обґрунтованим внесення подання про скасування депутатської недоторканності з народного депутата С.Березкіна. Водночас комітет не підтримав його затримання та арешт, посилаючись на низку рішень Європейського суду (Європейського суду з прав людини - ІФ)", - сказав Ю.Луценко журналістам у понеділок у Києві.

Він зазначив, що поділяє позицію комітету: "Я вважаю, що слідство на цей момент має отримати повну причетність народного депутата, хоча це не означає, що він 100% підозрюється або, тим більше, винен у скоєнні цього правопорушення".

Ю.Луценко наголосив, що у прокуратури є підстави для серйозних слідчо-оперативних дій щодо народного депутата, але він "не згоден із тим, що його треба негайно заарештувати".

"Я думаю, що слідство і на цей компроміс може спокійно піти. Безумовно, все залежить від залу Верховної Ради, щоб завтра або в четвер це питання набрало відповідну кількість голосів депутатів", - висловив думку генпрокурор.

Раніше в понеділок комітет Верховної Ради з питань регламенту визнав недостатньо мотивованими і безпідставними подання генпрокурора про надання згоди парламенту на затримання та арешт народного депутата С.Березкіна.

Водночас до мотивованості та обґрунтованості подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності у комітету є низка зауважень, які він викладе в письмових висновках.

При цьому всі три подання в комітеті вважають законними.

Генпрокурор Ю.Луценко на засіданні регламентного комітету виклав суть кримінального провадження, в якому фігурує С.Березкін. "Із травня 2016 року детективи НАБУ (Національне антикорупційне бюро - ІФ) розслідують кримінальне провадження, в рамках якого встановили, що з вересня 2013 року до січня 2014-го бенефіціарним власником групи "Креатив", яким за версією слідства є С.Березкін, діяв у змові з іншими власниками ПАТ "Креатив Груп" із керівництва і товариства "Кредитне брокерське агентство" шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами ПрАТ "Креатив" організував заволодіння коштами, отриманими в "Ощадбанку" під виглядом укладеного договору кредитної лінії в сумі $20 млн".

Генпрокурор зазначив, що договір про кредитну лінію було укладено з порушенням вимог кредитної політики "Ощадбанку" і не було в повному обсязі забезпечено заставою.

"Кредит у $20 млн було забезпечено лише частково нерухомістю, яка на той момент була у позичальника, а решту коштів... фактично заставу було сфальсифіковано шляхом надання нібито договору про продаж нібито майбутнього масла. І ці кошти лягли в основу забезпечення другої частини кредиту в сумі 120 млн 219 тис. 300 грн", - розповів Ю.Луценко.

За його словами, оригіналів цього договору не виявилося ні у банку, ні у позичальника. "Було встановлено, що самі операції, зазначені в договорі, не відбувалися, і предмета застави не було", - додав генпрокурор.

При цьому він повідомив, що після перерахування банком кредитних коштів гроші з групи "Креатив" вивели та привласнили бенефіціари компанії.

За інформацією Ю.Луценка, $20 млн двома рівними траншами було переведено на рахунки компанії, зареєстрованої в Белізі.

У свою чергу нардеп С.Березкін усі обвинувачення на свою адресу спростовує. "Ні я, ні моя сім'я ці злочини не скоювали", - сказав він на засіданні комітету.

Зокрема, депутат вважає безпідставними обвинувачення, які висуває йому НАБУ - в несплаті відсотків за наданим кредитом. "Ось виписка - компанія оплатила $2 млн 300 тис. З моменту... отримання кредиту і до того моменту, коли наша сім'я була акціонером компанії, до літа 2015 року", - зазначив народний депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА