18:18 19.11.2018

Омбудсмен схвалила законопроект про спрощене оформлення документів для жителів зони проведення ООС

2 хв читати
Омбудсмен схвалила законопроект про спрощене оформлення документів для жителів зони проведення ООС

Уповноважений Верховної Ради з прав людини (омбудсмен) Людмила Денісова схвалила законопроект №4023а, що перебуває на розгляді парламенту, про спрощення процедури оформлення документів для громадян, які проживають на території проведення Операції об'єднаних сил або переселилися з неї під час її проведення.

"Він усуне підстави для дискримінації для внутрішньо переміщених осіб", - написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Загалом, за її словами, вона підтримала 29 законопроектів, винесених на порядок денний цього пленарного тижня, до 12 проектів надала зауваження, а з вісьмома законопроектами категорично не згодна та просить народних депутатів за них не голосувати.

Зокрема, Л.Денісова проти ухвалення законопроекту №2545 про зміни до Кримінального кодексу щодо звільнення від кримінальної відповідальності суддів, оскільки його норми суперечать положенням Конституції.

Також вона просить депутатів утриматися від голосування за два "аграрних" законопроекти, №7060 і № 6527-1, через їхнє протиріччя Конституції та Земельному кодексу. Крім того, омбудсмен виступає проти двох законопроектів, №2413а (про консолідацію функцій із держрегулювання ринків фінпослуг) і №6527-1 (про становлення і розвиток сільгоспкооперації і її держпідтримку), оскільки ті несуть ризики порушення прав споживачів фінансових послуг.

"Регулярно подаю пропозиції депутатам, які допоможуть ухвалювати якісні закони та не допускати норм, які порушують права людини", - зазначила Л.Денісова.

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала внесений ще в 2016 році законопроект №4023а "Про внесення змін до закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України" в першому читанні 230 голосами 4 квітня 2018 року.

Законопроект пропонує ввести норму, згідно з якою оформлення документів, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України жителям зони проведення антитерористичної операції (АТО), здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції, за місцем звернення особи або його законного представника до уповноважених органів на території області, в якій проводиться АТО. Оформлення документів, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України переселенців із зони проведення АТО, здійснюється міграційним держорганом за фактичним місцем їхнього проживання.

Відповідно до законопроекту, для внесення відомостей про місце проживання до документів, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України, особам, що проживають у зоні проведення АТО або переселилися звідти під час проведення АТО, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

30 квітня формат Операції об'єднаних сил (ООС) прийшов на зміну формату антитерористичної операції (АТО) на сході України на виконання закону "про реінтеграцію Донбасу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА