18:53 19.11.2018

Луценко не вважає доречним відсторонення свого зама Єніна через екстрадицію до РФ Тумгоєва

2 хв читати
Луценко не вважає доречним відсторонення свого зама Єніна через екстрадицію до РФ Тумгоєва

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не бачить підстав для відсторонення свого заступника Євгена Єніна через перевірку правомірності екстрадиції громадянина РФ Тимура Тумгоєва.

"Якщо я усуватиму всіх заступників, яких хочуть відсторонити в інтернеті, боюся, що ГПУ залишиться без єдиного прокурора... Пан Євген Єнін є заступником із міжнародних зв'язків. І в дні, коли відбувалося службове розслідування щодо законності підстав екстрадиції Тумгоєва, працював як мінімум у трьох або чотирьох країнах, пов'язаних із правовою допомогою щодо повернення коштів, арешту коштів, екстрадиції. Тому паралізувати його роботу, тим більше, що він ніяк не впливає на Генеральну інспекцію, яка здійснювала перевірку, я не збираюся", - сказав генпрокурор журналістам у понеділок у Києві, відповідаючи на відповідне запитання.

Ю.Луценко зазначив, що громадські активісти, яких залучили до перевірки, що здійснює Генеральна інспекція, зможуть ознайомитися з висновками.

Крім того, генпрокурор зазначив, що згідно з висновком, жодній службовій особі МВС, СБУ, Генпрокуратури, відповідних обласних підрозділів не повідомили про можливу участь Т.Тумгоєва у військових діях. За його словами, документальних підтверджень перебування Т.Тумгоєва в зоні бойових дій не отримали.

Ю.Луценко висловив подив через те, що адвокат Т.Тумгоєва не повідомила цю інформацію на етапі екстрадиційної перевірки, а також у судах.

"Вважаю, що в цій ситуації Генеральна інспекція надасть об'єктивний висновок. Але притягати до відповідальності за те, що людина за всіма міжнародними законними договорами, які не зупинив парламент, діяла вірно, я не вважаю (доречним - ІФ)", - сказав генпрокурор.

Він також повідомив, що розпорядився включити до переліку обов'язкових питань під час екстрадиційної перевірки питання про те, чи брала участь у бойових діях людина, яка підлягає екстрадиції.

Як повідомлялося, у вересні українська сторона видала Росії Т.Тумгоєва, як виявилося, добровольця, який воював на Донбасі проти російської агресії.

Згодом з огляду на екстрадицію до РФ Т.Тумгоєва було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Речник Генпрокуратури України Андрій Лисенко повідомив, що якщо Росія порушуватиме права екстрадованого, то Київ звернеться до міжнародного суду з вимогою його повернення на українську територію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА