19:21 20.11.2018

Україні потрібно передбачити в національному законодавстві злочини проти людяності до ратифікації Римського статуту

2 хв читати
Україні потрібно передбачити в національному законодавстві злочини проти людяності до ратифікації Римського статуту

Україні необхідно до ратифікації Римського статуту відобразити в національному кримінальному законодавстві злочини проти людяності, а також деталізувати норми, що стосуються військових злочинів, заявляє голова комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря (фракція "Батьківщина").

"Комітет усіляко сприяє тому, щоб ще до ратифікації Римського статуту в національному законодавстві України були повноцінно відображені ці злочини, яких поки там немає або які сформульовані тільки в загальних рисах, що унеможливлює практичне застосування відповідних норм", - сказав він агентству "Інтерфакс- Україна" у вівторок.

Глава комітету пояснив, що мова йде про введення в кримінальне законодавство України злочинів проти людяності, а також деталізації положень щодо військових злочинів.

"Міжнародний кримінальний суд займається злочинами агресії, військовими злочинами, злочинами проти людяності. Він додатковий до національного законодавства", - пояснив депутат.

Г.Немиря нагадав, що Україна підписала Римський статут, але не ратифікувала його. На думку парламентарія, в умовах війни на Донбасі ратифікація Статуту посилила б позиції України в міжнародному суді.

Тим часом, глава комітету підкреслив, що українські військовослужбовці не можуть стати об'єктами розслідувань МКС. "Це стосується "великих риб" - людей, які дають накази на агресію, на вчинення агресивних кроків, злочини проти людяності", - зазначив він.

Крім того, Г.Немиря повідомив, що під час роботи форуму транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарії за глобальні дії", який відбувся в Києві минулого тижня, прийняли київський план дій. У ньому закликають Україну зробити все для того, щоб якомога швидше ратифікувати статут і набути повноправного членства в МКС.

"Він фактично допомагає Україні скористатися повноцінно інструментарієм міжнародного кримінального та гуманітарного права для захисту власних інтересів і прав своїх громадян", - сказав Г.Немиря.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА