13:33 23.11.2018

Суд знову переніс розгляд апеляції у справі Кернеса

4 хв читати
Суд знову переніс розгляд апеляції у справі Кернеса

Полтавський апеляційний суд знову не зміг розглянути апеляційні скарги на рішення суду першої інстанції у справі щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців Віталія Блінника та Євгена Сміцького.

"Через відсутність обвинуваченого (Г.Кернеса - ІФ) ми відкладаємо судове засідання. Дата наступного судового засідання - 7 грудня", - оголосив рішення колегії суддів головуючий Володимир Костенко.

Як пояснив суду адвокат Г.Кернеса Олександр Гунченко, його підзахисний не зміг з'явиться на судове засідання, оскільки перебуває на лікуванні з 22 листопада з огляду на загострення хвороби.

О.Гунченко також надав суду відповідну медичну довідку. Він повідомив суд про те, що 20 листопада В.Блінник звернувся до Верховного Суду України з клопотанням про передання кримінального провадження до іншого апеляційного суду та попросив через це відкласти розгляд апеляційних скарг до винесення рішення Верховного Суду.

Прокурор Олександр Ганілов заявив зустрічне клопотання про проведення судового засідання за участю Г.Кернеса в режимі відеоконференції. Це клопотання підтримали також потерпілий Сергій Ряполов і його представники.

Суд дійшов висновку, що клопотання прокурора про проведення засідання в режимі відеоконференції не може бути розглянуто, оскільки немає інформації про те, що Г.Кернес не заперечує проти такого формату судового засідання. Водночас суд вирішив звернутися до лікарні, де проходить лікування Г.Кернес, із запитом про те, чи дає змогу стан здоров'я обвинуваченого брати участь у судовому засіданні.

Раніше 12 листопада Полтавськаий апеляційний суд переніс розгляд апеляційних скарг у справі з огляду на розгляд у ВСУ клопотання адвокатів Г.Кернеса про зміну підсудності та неявки Г.Кернеса через хворобу.

Захист двічі звертався до Верховного Суду України з клопотанням про зміну підсудності, однак обидва рази отримував відмову.

Як повідомлялося, 25 січня 2014 року невідомі напали на учасників маршу на підтримку Євромайдану в Харкові. Того самого дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Олексія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю "Національ". Пізніше відділ зв'язків із громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 р. Г.Кернесу було повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2, 3 ст. 27, ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та про завершення досудового розслідування. Його охоронцям було пред'явлено підозру за ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127, ч. 1 ст. 129 КК України.

26 березня Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Г.Кернеса та двох його охоронців.

Сторона потерпілих та обвинувачення виступали за розгляд справи в Києві, посилаючись на те, що в Харкові Г.Кернес може впливати на суд. Крім того, потерпілі Сергій Ряполов та Олександр Кутянін стверджували, що переїхали з Харкова до Києва.

2 квітня 2018 року ВССУ оголосив резолютивну частину рішення про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

10 серпня 2018 року суддя Київського райсуду Полтави А.Антонов розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса та його охоронців В.Блінника і Є.Сміцького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне провадження.

Сторона потерпілих і звинувачення виступали за розгляд справи в Києві, посилаючись на те, що в Харкові Г.Кернес може впливати на суд. Крім того, потерпілі Сергій Ряполов і Олександр Кутянін стверджували, що переїхали з Харкова до Києва.

2 квітня ВССУ оголосив резолютивну частину ухвали про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

10 серпня 2018 року суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов виніс постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса і його охоронців В.Блінніка і Е.Сміцкого як відмова від обвинувачення та закрив кримінальну виробництво.

21 серпня в Апеляційному суді Полтавської області повідомили, що апеляційні скарги подали прокурори відділів Генпрокуратури України, які брали участь у розгляді кримінального провадження в суді першої інстанції, а також потерпілий Сергій Ряполов та його представник, адвокат Тетяна Зелькіна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА