20:38 24.11.2018

Іспанія погоджується на умови Brexit щодо Гібралтару

2 хв читати
Іспанія погоджується на умови Brexit щодо Гібралтару

Іспанія погодила з ЄС позицію стосовно Гібралтару, через яку раніше загрожувала заблокувати угоду з Brexit, заявив у суботу прем'єр-міністр країни Педро Санчес під час виступу, який транслювали іспанські ЗМІ.

"Ми дійшли згоди з ЄС щодо Гібралтару", - сказав П.Санчес.

"Я тільки що оголосив королю Іспанії, що у нас є угода з Гібралтару. Іспанія проголосує на підтримку (угоди - ІФ) з Brexit", - додав іспанський прем'єр.

Таким чином, Іспанія не блокуватиме угоду з Brexit на саміті лідерів ЄС, а сама зустріч у верхах, як і планувалося, відбудеться в неділю, 25 листопада, повідомляють іспанські ЗМІ.

Раніше в листопаді прем'єр Іспанії П.Санчес заявляв, що Мадрид може виступити проти угоди з виходу Британії з ЄС, якщо в ній не буде чітко позначений переговорний процес з Лондоном щодо Гібралтару і статусу його межі з Іспанією.

Іспанський прем'єр відзначав, що питання Гібралтару принципово важливе для його країни і діалог з нього має йти безпосередньо між Іспанією і Великою Британією.

У статті 184 проекту угоди з Brexit йдеться, що ЄС і Велика Британія спробують узгодити домовленості про майбутні відносини до кінця перехідного періоду в грудні 2020 року. На Даунінг-стрит пояснили, що це питання стосується Гібралтару, так само як і інших заморських територій Великої Британії.

Гібралтар перейшов Великій Британії в 1713 році за Утрехтським мирним договором, Іспанія потім кілька разів намагалася повернути цю територію. В кінці 1960-х років Іспанія через розбіжності закрила кордон з Гібралтаром. Повністю відкрила кордон Іспанія тільки в 1985 році, тобто за рік до свого вступу до Європейського економічного співтовариства - попередника ЄС. При виході Великої Британії з ЄС, таким чином, питання про кордон з Іспанією знову стає актуальним.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА