08:03 26.11.2018

Українські кораблі були обстріляні, коли поверталися в Одесу, не отримавши інформацію про можливості проходу під керченським мостом

2 хв читати
Українські кораблі були обстріляні, коли поверталися в Одесу, не отримавши інформацію про можливості проходу під керченським мостом

Українські кораблі були обстріляні, коли покидали Керченську протоку в супроводі російських кораблів, не отримавши дозвіл на проходження під мостом в Азовському морі, пояснив начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко.

"Під час планового переходу 24-го числа отримали повідомлення про закриття зони проходження поблизу Керченської протоки. Підтвердження через міжнародний центр контролю, який знаходиться в Іспанії, даного закриття зони не було", - сказав він на засіданні Ради національної безпеки і оборони України в ніч на понеділок.

Начальник Генштабу зазначив, що це був плановий перехід українських кораблів, катерів і суден з постійного пункту базування в Одесі в Маріуполь.

"25-го числа близько 4 години старший проходу зробив два запити на диспетчерський пункт в Керчі щодо можливості проходження і уточнення графіка проходження в зоні Керченської моста. Інформації не отримали. Відповіді не отримали. Продовжували рух. Надалі отримали повідомлення про те, щоб вийти в район очікування, де буде визначено порядок проходження під аркою кримського моста", - розповів він.

За інформацією В.Муженка, об 11:00 неділі з'явилося повідомлення про закриття проходу, і відповідна інформація з'явилася в міжнародному центрі контролю.

За його словами, ця інформація не відповідала дійсності, оскільки пізніше під аркою кримського моста пройшли корабель і два протидиверсійних катери Російської Федерації.

Начальник Генштабу зазначив, що неможливість для українських суден проходження під мостом пояснили тим, що там суховантаж сів на мілину.

Він також додав, що не отримавши до 17:00 інформацію, кораблі ВМС України прийняли рішення повертатися в пункт постійного базування - в Одесу.

"При виході кораблів, при проході із зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13-14 миль від берега Криму, близько 40 кілометрів на південний схід від Керчі, кораблі, які супроводжувалися суднами і кораблями РФ, були обстріляні, заблоковані ... озброєння застосовувалося на поразку ", - заявив В.Муженко.

Разом з тим він додав, що після цього зв'язок з українськими кораблями був втрачений.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА