19:19 27.11.2018

Картину Піросмані продали на аукціоні Sotheby's за рекордну для робіт художника ціну

2 хв читати
Картину Піросмані продали на аукціоні Sotheby's за рекордну для робіт художника ціну

Картина легендарного грузинського художника-самоучки Ніко Піросмані "Грузинка в лечакі" ("Грузинка з бубном") у вівторок пішла з аукціону Sotheby's у Лондоні за 2 млн 230 тис. фунтів стерлінгів при тому, що естімейт лота становив 500-700 тис. фунтів, повідомляють грузинські ЗМІ.

Покупець картини, згідно з умовами аукціону, не називається.

Примітно, що це найвища ціна, коли-небудь заплачена за картину Н.Піросмані.

Як завжди, робота грузинського примітивіста була представлена на аукціоні в категорії "Російські картини". При цьому до імені Н.Піросмані на сайті Sotheby's приписано "georgian".

Першим власником картини "грузинки в лечакі" був австрійський письменник Стефан Цвейг, який познайомився з роботами Н.Піросмані під час свого візиту в Москву в 1928 році.

"Цвейг, як шанувальник Анрі Руссо і примітивістського мистецтва в цілому, побачивши роботи Піросмані в Третьяковській галереї, сказав, що Піросмані стане "справжнім відкриттям для Європи", і прозвав художника "Великим Піро", - зазначається на сайті Sotheby's.

С.Цвейг придбав картину, яка зберігалася в його будинку в Зальцбурзі аж до еміграції письменника до Бразилії. Після смерті С.Цвейга в 1942 році картина перейшла у володіння його першої дружини Фредеріки Марії Цвейг, яка в 1953 році подарувала її доктору Гаррі Зоону, засновнику Міжнародного товариства Стефана Цвейга. У свою чергу, професор Г.Зоон в 1981 році підніс картину в дар бібліотеці Ріда нью-йоркського Державного університету у Фредонії, де вона і знаходилася в Цвейговському залі аж до нинішніх торгів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА