08:58 29.11.2018

Федеріка Могеріні назвала неприйнятним застосування Росією сили в районі Керченської протоки

2 хв читати
Федеріка Могеріні назвала неприйнятним застосування Росією сили в районі Керченської протоки

ЄС висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з небезпечним зростанням напруженості в Азовському морі і Керченській протоці в останні дні, що призвело до захоплення Росією українських суден і пораненню кількох українських військовослужбовців, заявила глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

"Ми стурбовані цим застосуванням сили Росією, яка на тлі зростаючої мілітаризації в цьому районі є неприйнятною", - йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній увечері в середу в Брюсселі.

У ній виражаються очікування ЄС, що "Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку в Азовське море і з нього відповідно до міжнародного права".

"Ми закликаємо всіх до граничної стриманості (...) У цьому контексті ми також настійно закликаємо Росію беззастережно і невідкладно звільнити захоплені судна, їх екіпажі і оснащення", - підкреслюється в документі.

За словами Ф.Могеріні, "незаконне приєднання" Росією в 2014 році Кримського півострова залишається "прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав".

"Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Будівництво Керченського моста є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України", - заявила вона.

"Європейський союз знову заявляє про свою цілковиту підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Європейський союз не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова Росією", - відзначає глава європейської дипломатії.

Вона пообіцяла, що Європейський союз продовжуватиме уважно стежити за ситуацією і "має намір діяти належним чином у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА