10:14 30.11.2018

Муженко повідомляє про наявність ще двох радіограм із попередженням з боку українських кораблів щодо проходження Керченською протокою

2 хв читати
Муженко повідомляє про наявність ще двох радіограм із попередженням з боку українських кораблів щодо проходження Керченською протокою

Начальник Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ) Віктор Муженко повідомляє про наявність ще двох радіограм, які підтверджують, що екіпажі українських кораблів, захоплених російський стороною в акваторії Чорного моря, завчасно повідомляли про намір пройти Керч-Єнікальським каналом і провадили переговори з російською береговою охороною.

"Що стосується додаткових даних щодо проходження наших кораблів через Керченську протоку. Є підтвердження ще двох радіограм, в яких чітко звучить те, що наш малий броньований катер "Бердянськ" здійснює запит і спілкується з диспетчером поста технічного спостереження Берегової охорони Федеральної служби безпеки Російській Федерації", - розповів В.Муженко на нараді у президента України Петра Порошенка в п'ятницю вранці.

За його словами, в радіограмі зафіксовано, що член українського екіпажу під час переговорів зазначає, що, згідно з угодою про російсько-український кордон від 28.01.2003 та договором про співробітництво під час використання Азовського моря та Керченської протоки від 24.12.2003, судна Військово-Морських сил ЗСУ і судна забезпечення мають право безпечного проходження Керченською протокою. При цьому українська сторона заявила про готовність прийняти на борт лоцмана "і діяти згідно з планом".

"Попередження про прохід Керченською протокою подано за чотири години до початку переходу, згідно з відповідною процедурою", - додав В.Муженко.

Як повідомлялося, увечері 25 листопада російські прикордонники із застосуванням зброї затримали біля Керченської протоки буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя через Чорне та Азовське моря. Судна конвоювали до Керчі. Було затримано 24 українських військових моряків, із них, за різною інформацією, від трьох до шести поранені. Під час операції РФ закривала судноплавство Керч-Єнікальским каналом, залучала вертольоти та бойові літаки.

ЄС та міністерства закордонних справ багатьох країн засудили російські агресивні дії в Азовському та Чорному морях проти українських суден. Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер і міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявили, що в діях української сторони в Керченській протоці не було нічого, що можна було б розцінювати як провокацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА