11:10 03.12.2018

Французькі "жовті жилети" вимагають відставки уряду

2 хв читати
Французькі "жовті жилети" вимагають відставки уряду

Представники руху "жовті жилети" у понеділок закликали французький уряд піти у відставку і призначити колишнього начальника Генштабу Збройних сил Франції П'єра де Вільє прем'єр-міністром.

"Вимагаємо відставки нинішнього уряду", - сказав представник "жовтих жилетів" у департаменті Воклюз Крістоф Шаленсон в ефірі радіостанції "Ероп-1".

"Я прекрасно бачу на чолі уряду генерала де Вільє. У нього є авторитет, і потрібно, щоб він очолив уряд", - зазначив К.Шаленсон.

П'єр де Вільє з 2014 до 2017 року очолював генштаб ВС Франції. Він пішов у відставку через розбіжності з президентом Франції Емманюелем Макроном, зокрема, через плани уряду скоротити військовий бюджет. Тоді багато політичних діячів розкритикували французького лідера, оскільки П'єрде Вільє мав широку підтримку як серед населення, так і серед політиків.

Представник "жовтих жилетів" у понеділок заявив, що відставка П'єр де Вільє стала "першою великою кризою п'ятирічного президентського терміну Макрона".

Напередодні після повернення з саміту G20 у Буенос-Айресі президент Франції Е.Макрон скликав екстрене засідання. Він розпорядився, щоб прем'єр-міністр країни Едуар Філіп провів у понеділок зустріч із главами основних французьких політичних партій, а також представниками руху. Е.Макрон також рекомендував главі МВС Крістофу Кастанеру вивчити питання можливості "адаптації" сил забезпечення порядку з урахуванням подій 1 грудня.

"Жовті жилети" протестують вже кілька тижнів проти рішення влади підвищити ціни на бензин. Однак багато спостерігачів зазначають, що масштабні демонстрації у Франції - показник невдоволення населення роботою уряду загалом.

У суботу протестні акції "жовтих жилетів" і заворушення охопили практично всю країну. У них взяли участь десятки тисяч людей. Французькі телеканали показали репортажі з різних міст Франції як великих і середніх, так і невеликих. Усюди були зіткнення з поліцією і погроми.

У центрі заворушень опинився Париж, де протестувальники розбивали вітрини великих центральних магазинів, закидали поліцейських камінням, димовими шашками і пляшками із запальною сумішшю. Учасники акцій навіть увірвалися до музейного приміщення Тріумфальної арки, де пошкодили статую Наполеона. Через масові протести у французькій столиці були закриті головні торгові центри, зокрема й знаменита "Галерея Лафаєт".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА