13:03 03.12.2018

Статус військовополонених передбачає "особливу" модель звільнення українських моряків

2 хв читати
Статус військовополонених передбачає "особливу" модель звільнення українських моряків

Статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, не дозволяє обмінювати їх на злочинців, пояснює уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Є Женевська конвенція про військовополонених, до якої Україна приєдналася і ратифікувала її, вона діє з 1955 року. Там чітко визначено: якщо це військовополонені, ніякого обміну не може бути на будь-яких злочинців, зокрема з Російської Федерації", - сказала вона журналістам у понеділок у Києві.

Омбудсмен зазначила, що статус моряків як військовополонених не дозволяє розглядати їхню справу в звичайному суді, їх не можна тримати в СІЗО, зокрема в "Лефортово" (Москва), куди російська влада перевезли 21.

"Це особливий статус, і особлива модель їх звільнення", - резюмувала Людмила Денісова.

Російські прикордонники 25 листопада ц.р. із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до українського порту в Азовському морі.

24 українці, що перебували на захоплених суднах Військово-морських сил ЗСУ, були арештовані за рішенням судів Сімферополя і Керчі до 25 січня 2019 року. Ці рішення вже оскаржені у Верховному суді Криму, але дати засідання наразі не призначено.

До 29 листопада заарештовані моряки були етаповані до Москви, до СІЗО "Лефортово". Трьох поранених утримували в медблоці слідчого ізолятора "Матроська тиша".

Окрім трьох поранених моряків, заарештовано 21 осіб: командира буксира "Яни Капу" Олега Мельничука, бронекатера "Нікополь" - Богдана Небилицю, бронекатера - "Бердянськ" Романа Мокряка, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України - Володимира Лісового; співробітника СБУ Андрія Драча; членів екіпажів Дениса Гриценка, Юрій Без'язичного, В'ячеслава Зінченка, Євгена Семідоцького і Андрія Шевченка, Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Юрія Будзила, Володимира Терещенка, Віктора Безпальченка, Володимира Варимеза, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Чуліба, Владислава Костишина, Сергія Попова.

3 грудня адвокат одного з військових, Микола Полозов, повідомив, що слідство майже одразу після затримання офіційно пред'явило 24 українським військовим морякам обвинувачення в незаконному перетині державного кордону. "Обвинувачення було пред'явлено всім затриманим ще 27 листопада", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА