19:55 03.12.2018

Усі замовники і організатори вбивства Гандзюк встановлені

2 хв читати
Усі замовники і організатори вбивства Гандзюк встановлені

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів нападу на радницю мера Херсона, громадську активістку Катерину Гандзюк, який призвів до її смерті.

"У цьому процесі вже оголошено про підозру помічникові одного з народних депутатів і думаю, що найближчим часом ми оголосимо ще низку підозр, які остаточно покажуть коло осіб, причетних до замовлення, організації і виконання цього злочину", - сказав він в інтерв'ю телеканалу ICTV.

Ю.Луценко зазначив, що є "кілька десятків версій" цього злочину, але наразі слідство сходиться на тому, що знайдено основну версію. "І ми бачимо мотив - це активність Гандзюк проти однієї з великих корупційних схем місцевої влади. І всі, хто замовив це вбивство, хто його організовував, нами встановлені", - підкреслив генпрокурор.

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доставили в місцеву лікарню, але незабаром перевели в медустанову Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували як нанесення тяжких тілесних ушкоджень, а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на замах на "вбивство з особливою жорстокістю". Пізніше слідчий у справі задовольнив клопотання адвоката про додаткову кваліфікацію злочину проти К.Гандзюк і вніс в ЄРДР ознаку замовного характеру (п. 11 ч. 2 ст. 115, ст. 15 Кримінального кодексу України).

Були затримані п'ятеро підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, в тому числі особа, зафіксована на відео з камер спостереження як покупець сірчаної кислоти.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

6 листопада Верховна Рада підтримала постанову про створення ТСК для розслідування відомостей про напад на К.Гандзюк та інших громадських активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства К.Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата М.Паламарчука І.Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбину.

5 листопада народний депутат заявив, що не має ніякого відношення до нападу на К.Гандзюк. 6 листопада М.Паламарчук звільнив свого помічника І.Павловського. Потім його затримала СБУ. 12 листопада суд обрав І.Павловському, який, за інформацією журналістів, є посередником між замовником і організатором вбивства К.Гандзюк, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА