16:08 04.12.2018

За незаконне носіння військової форми під час воєнного стану мають бути окремі санкції

3 хв читати
За незаконне носіння військової форми під час воєнного стану мають бути окремі санкції

 Представник Генерального штабу Збройних сил України, полковник Віталій Голота заявляє про необхідність запровадження окремих санкцій за незаконне носіння військової форми під час воєнного стану або особливого періоду через підвищену суспільну небезпеку таких дій.

"Можливо, незаконне носіння військової форми одягу можна розділити - окремі санкції під час воєнного стану або особливого періоду, коли такі дії матимуть, на мій погляд, підвищену суспільну небезпеку", - сказав В.Голота під час "круглого столу" на тему "формування поваги до військовослужбовців" у вівторок у Києві.

Він додав, що Генштаб підтримує ініційовані депутатами зміни щодо незаконного носіння військової форми.

У свою чергу, перший заступник голови фракції "Народний фронт" у Верховній Раді, член комітету з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук повідомив, що сподівається на розгляд у парламенті в першому читанні законопроекту про введення відповідальності за незаконне носіння військової форми і наругу над могилами бійців АТО вже у четвер, 6 грудня.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2018 року в Верховній Раді зареєстровано законопроект №9217 про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії щодо державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу і наругу над місцем поховання захисника суверенітету і територіальної цілісності України і деяких інших осіб.

Зокрема, цей законопроект передбачає встановлення відповідальності за наругу над могилою захисника або іншим місцем поховання або над тілом померлого захисника України. Відповідальність передбачена і за незаконні дії щодо державних нагород і носіння військової форми одягу.

Розмір штрафних санкцій за незаконне носіння військової форми, коли на це немає права, встановлено, виходячи із загальної вартості такого військового одягу. Якщо собівартість пошиття костюма військовослужбовців ЗСУ становить 3 тис. грн, то розмір штрафу за незаконне носіння військової форми військовослужбовців ЗСУ особами, які не мають на те права, не може бути нижче від собівартості такої військової форми.

Документ також передбачає кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування пам'ятника, спорудженого у пам'ять людей, які захищали незалежність і територіальну цілісність України, які брали участь в АТО, а також брали участь у Революції Гідності.

Крім того, запропоновано у 50 разів збільшити розмір штрафу за покупку, продаж, обмін чи платне передання ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, а також за їх привласнення або носіння особою, яка не має на це права, або незаконне зберігання.

Відповідно до запропонованих змін, такі неправомірні дії призводять до попередження або штрафу в 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією відповідного ордена, медалі, нагрудного знака. Згідно з чинним законодавством, такі дії призводять до попередження або штраф в 1-2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Депутати також пропонують внести відповідальність за незаконне виготовлення ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської нагороди, орденської стрічки, стрічки медалей на планках з метою збуту. До адміністративної відповідальності також запропоновано залучати осіб, які носять нагороди, але не мають на це права. До адмінвідповідальності також запропоновано залучати осіб за носіння і збут підроблених нагород.

Також запропоновано внести до Кодексу про адміністративні правопорушення нову статтю "Незаконне носіння військової форми одягу зі знаками розрізнення військовослужбовців". Стаття передбачає адміністративну відповідальність за незаконне носіння форми військового зразка зі знаками відмінностей військовослужбовців і призводить до попередження або накладення штрафу в розмірі 150-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією відповідної форми одягу.

Крім того, запропоновано внести зміни до Кримінального кодексу і розширити список осіб, за осквернення або руйнування могил яких настає кримінальна відповідальність. Запропоновано включити до цього списку осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, відсічі і стримуванні збройної агресії РФ у Донецькій і Луганській областях, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України в XX столітті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА