17:23 05.12.2018

Договір про дружбу з РФ був важливий для захисту інтересів України в судах до літа 2018 року, тепер його дія недоцільна

2 хв читати
Договір про дружбу з РФ був важливий для захисту інтересів України в судах до літа 2018 року, тепер його дія недоцільна

Дія договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ більше недоцільна, Київ використовував його юридичні підстави для збору доказів для міжнародних судів проти РФ, його можна припиняти до початку розгляду позовів, пояснюють у Міністерстві закордонних справ України.

"Цей договір для нас втрачає юридичну підставу, щоб його продовжувати. Далі продовжувати на наступний десятирічний період вважаємо недоцільним", - сказав заступник міністра закордонних справ Василь Боднар на засіданні комітету Верховної Ради у закордонних справах у середу.

Він пояснив, що припинення дії договору на більш ранніх етапах російської агресії було недоцільним, оскільки зашкодило б належній підготовці судового позову України проти РФ, його обґрунтуванню, збору необхідної доказової бази та направленню до міжнародних інстанцій.

"МЗС вважало, що цей договір важливий з точки зору захисту інтересів України в судах до літа 2018 року", - сказав заступник глави МЗС.

"Тепер судовий позов України проти Росії вже подано... Припинення дії договору не вплине на спроможність України обстоювати свої інтереси в міжнародних судах. І після всіх юридичних процедур не суттєво, чи залишається цей документ чинним до початку розгляду позовів", - додав В.Боднар.

Водночас він зазначив, що припинення дії договору не вплине на інтереси України в частині територіальної цілісності та непорушності кордонів, тому що є договори про кордон і про створення СНД, де "зафіксовано непорушність кордонів".

В.Боднар зазначив, що раніше МЗС повідомило нотою РФ і генеральному секретарю ООН про намір не продовжувати договір про дружбу, а після того як український парламент ухвалить рішення, зовнішньополітичне відомство повідомить Москві про припинення договору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА