10:49 07.12.2018

МКС підтверджує кваліфікацію ситуації в Криму як міжнародний конфлікт

3 хв читати
МКС підтверджує кваліфікацію ситуації в Криму як міжнародний конфлікт

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у своєму звіті підтверджує кваліфікацію ситуації в окупованому Криму як міжнародний конфлікт між Україною і РФ, до цієї ситуації продовжує застосовуватися міжнародне гуманітарне право, повідомляє прокуратура АРК.

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба прокуратури АР Крим на сторінці у Facebook, МКС вивчає чотири інформаційні повідомлення щодо воєнних злочинів у Криму.

"У звіті підтверджується кваліфікація ситуації на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, що виникла не пізніше ніж 26 лютого 2014 року, надана прокурором МКС у 2016 році як міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі АР Крим наголошують, що "за наданою оцінкою до цієї ситуації продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародне гуманітарне право)".

Кримська прокуратура нагадує, що спільно з українськими правозахисними неурядовими організаціями (Українська Гельсінська спілка з прав людини, Регіональний центр прав людини та Crimean Human Rights Group) надіслали до МКС чотири інформаційні повідомлення щодо вчинення державою-окупантом воєнних злочинів: переміщення та видворення осіб, переміщення засуджених, порушення права власності, а також примус громадян України – жителів тимчасово окупованої території до служби в Збройних силах Російської Федерації.

"Інформаційні повідомлення, подані до МКС щодо вчинення державою-окупантом насильницьких злочинів та вбивств, катувань та інших форм жорстокого поводження, примусового призову на службу у Збройні сили Російської Федерації, порушення права на справедливе та нормальне судочинство, позбавлення волі, переміщення цивільного населення Російської Федерації на тимчасово окуповану територію півострова Крим та населення з півострова за його межі, захоплення майна та утиски, вивчаються в Офісі прокурора МКС на предмет кваліфікації таких незаконних дій як воєнних злочинів, злочинів проти людяності", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, канцелярія прокурора МКС планує завершити найближчим часом аналіз предметної юрисдикції, зокрема, у справі України щодо Криму та ухвалити висновок про її прийнятність для розгляду судом.

"Найближчим часом канцелярія прокурора планує завершити аналіз предметної юрисдикції щодо ситуації і в Криму, і на сході України, з метою ухвалення відповідного висновку прийнятності юрисдикції суду", - йдеться у звіті про дії за попереднім розслідуванням за 2018 рік, оприлюдненому в четвер.

Офіс прокурора продовжить збирати доступну інформацію стосовно судових розглядів на рівні національного законодавства, а також співпрацювати з органами влади України, громадянським суспільством та іншими зацікавленими сторонами.

Там також нагадали, що Україна не ратифікувала Римський статут.

"З огляду на те, що Україна визнала юрисдикцію МКС на необмежений термін, канцелярія прокурора також продовжить реєстрацію обвинувачень у злочинах, скоєних в Україні, тією мірою, якою вони підпадають під юрисдикцію суду", - уточнили в канцелярії.

У цьому звіті було підтверджено оцінку 2016 року, що ситуація на території Криму і Севастополя є міжнародним збройним конфліктом між Україною і Російською Федерацією.

"Згідно з оцінкою канцелярії прокурора, до ситуації в Криму залишається застосовним право міжнародних збройних конфліктів і після 18 березня 2014 року, оскільки в Криму та Севастополі фактично зберігається стан окупації", - пояснюють в офісі прокурора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА