13:20 07.12.2018

Полтавський апеляційний суд знову переніс розгляд апеляції у справі Кернеса

4 хв читати
Полтавський апеляційний суд знову переніс розгляд апеляції у справі Кернеса

Міський голова Харкова Геннадій Кернес у п'ятницю не приїхав до Полтавського апеляційного суду, через що колегія суддів відклала розгляд апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції у справі щодо Г.Кернеса та його охоронців Віталія Блінніка та Євгена Смицького.

"З огляду на те, що відповідно до вимог кримінально-процесуального закону в такому випадку (відсутність обвинуваченого - ІФ) продовжувати розгляд кримінального провадження ми не можемо, ми його відкладаємо", - оголосив рішення колегії суддів головуючий Володимир Костенко.

Під час обговорення можливості розгляду апеляцій за відсутності Г.Кернеса, прокурор Олександр Ганілов запропонував призупинити провадження щодо Г.Кернеса і розглянути апеляційні скарги щодо Є.Смицького і В.Блінніка. Потерпілий Сергій Ряполов вимагав використовувати до Г.Кернеса примусовий привід.

Адвокат Г.Кернеса Олександр Гунченко представив суду відповідь на адвокатський запит із харківської поліклініки №26, в якому зазначено, що з 5 грудня і до сьогодні Г.Кернес перебуває на амбулаторному лікуванні у зв'язку з гострим бронхітом з астматичним компонентом.

"Вважаємо, що наразі стан здоров'я хворого, а саме висока температура, напади кашлю і задухи, загальна слабкість, не дають змоги брати участь у судових засіданнях Полтавського апеляційного суду", - йдеться у відповіді, процитованій О.Гунченком.

Він заперечував проти задоволення клопотань О.Ганилова і С.Ряполова, наголосивши, що для застосування приводу немає підстав, тому що в його підзахисного відсутня поважної причини, однак його хвороба не є важкою і тривалою, що відповідно до КПК могло б стати підставою для того, щоб призупинити провадження щодо Г.Кернеса.

Вислухавши аргументи сторін, суд дійшов висновку, що підстав ні для приводу, ні для призупинення кримінальної провадження щодо Г.Кернеса немає.

Суд не назвав дати нового засідання, оскільки у Верховному Суді в п'ятницю, 7 грудня, заплановано розгляд клопотання В.Блінніка про зміну підсудності.

Як пояснив суду адвокат Г.Кернеса Олександр Гунченко, його підзахисний не зміг з'явиться на судове засідання, оскільки перебуває на лікуванні з 22 листопада в зв'язку з загостренням хвороби. О.Гунченко також надав суду відповідну медичну довідку. Він також повідомив суд про те, що 20 листопада. В.Бліннік звернувся до Верховного суду з клопотанням про передання кримінального провадження до іншого апеляційного суду і попросив у зв'язку з цим відкласти розгляд апеляційних скарг до ухвалення рішення Верховним судом.

Прокурор Олександр Ганілов заявив зустрічне клопотання про проведення судового засідання за участю Г.Кернеса у режимі відеоконференції. Це клопотання підтримали також потерпілий Сергій Ряполов та його представники.

Суд дійшов висновку, що клопотання прокурора про проведення засідання в режимі відеоконференції не може бути розглянуто, оскільки немає інформації про те, що Г.Кернес не заперечує проти такого формату судового засідання. Водночас суд вирішив звернутися до лікарні, де проходить лікування Г.Кернес, із запитом про те, чи дозволяє стан здоров'я обвинуваченого брати участь у судовому засіданні.

Раніше 12 листопада 2018 року Полтавська апеляційний суд переніс розгляд апеляційних скарг у справі у зв'язку з розглядом у Верховному суді клопотання адвокатів Г.Кернеса про зміну підсудності та неявки Г.Кернеса через хворобу.

Захист двічі звертався до Верховного суду з клопотанням про зміну підсудності, однак обидва рази отримувала відмову.

Як повідомлялося, 25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану в Харкові. Того ж дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів" друзів Кернеса "біля готелю "Національ". Пізніше відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 року Г.Кернес був повідомлений про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч.2,3 ст.27, ч. 2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч.2,3 ст . 27 ч.2 ст.127 (катування), ч.ч.2,3 ст.27 ч.1 ст.129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України та про завершення досудового розслідування. Його охоронцям було пред'явлено підозру за ч.2 ст.146, ч.2 ст.127, ч.1 ст.129 Кримінального кодексу України.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала обвинувальний акт до суду.

2 квітня 2015 року Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) оголосив резолютивну частину постанови про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

10 серпня 2018 року суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов ухвалив постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса та його охоронців В.Блінніка та Є.Смицького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне провадження.

Це рішення оскаржили прокуратура, а також потерпілий Сергій Ряполов і його представник, адвокат Тетяна Зелькіна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА