07:09 09.12.2018

У Вірменії відбудуться позачергові вибори в парламент

2 хв читати
У Вірменії відбудуться позачергові вибори в парламент

У Вірменії в неділю відбудуться позачергові парламентські вибори.

Це перші загальнореспубліканські вибори після зміни влади в Вірменії в квітні 2018 року, коли до влади прийшов опозиційний політик Нікол Пашинян, змінивши на посаді прем'єр-міністра Сержа Саргсяна, який обіймав до цього протягом десяти років пост президента Вірменії.

Ці вибори також є першими позачерговими в історії незалежної Вірменії.

У виборах беруть участь дев'ять партій і два передвиборчих блоку.

Свої документи представили передвиборчий блок "Мій крок", очолюваний в.о. прем'єра Н.Пашиняном, партія "Дашнакцутюн" і очолювана одним з найбільших підприємців країни Гагиком Царукяном партія "Процвітаюча Вірменія".

У виборах бере участь блок "Ми", створений партією "Республіка", яку очолює екс-прем'єр Вірменії Арам Саркісян, і партією "Вільні демократи".

Документи для участі у виборах представили також очолювана екс-спікером парламенту Артуром Багдасаряном партія "Оринац еркир"; партія "Світла Вірменія", очолювана депутатом парламенту Едмоном Марукяном; партія "Сасна црер", створена членами збройного угруповання, які влітку 2016 року захопили поліцейський полк в Єревані. Ця партія виступає проти відносин Вірменії з Росією, за вихід з ОДКБ і ЄАЕС, і за стратегічні відносини з США.

Про свою участь у виборах заявила очолювана екс-президентом Вірменії Сержем Саргсяном опозиційна Республіканська партія, яка проголосила намір стати другою політичною силою в новому парламенті.

У виборах візьмуть участь також партії "Національний прогрес", "Рішення громадянина" і Християнсько-народне відродження, очолювана політологом Левоном Шириняном.

Вибори відбудуться за пропорційною (партійні списки) і рейтинговою (мажоритарною) системами.

Прохідний бар'єр для партій становить 5%, для блоків - 7%.

Парламент Вірменії буде складатися зі 105 депутатів. Для формування стабільної парламентської більшості необхідно 54% місць у парламенті.

На виборах до парламенту Вірменії в якості спостерігачів зареєстровані представники БДІПЛ ОБСЄ, ПА ОБСЄ, місії спостерігачів СНД, МПА СНД, ПА ОБСЄ, Європейського парламенту, "Сприяння ініціативам свободи і демократії" (SILBA), "Європейська мережа організацій, що ведуть моніторинг за виборами" (ENEMO), а також 22 місцеві спостережницькі організації.

Правом вибирати в Вірменії, за даними поліції, користуються 2 млн 573 тис. 779 громадян.

У день виборів в республіці будуть відкриті 2010 виборчих дільниць. Відкриття дільниць за кордоном не передбачено.

Поріг явки на виборах також не передбачений.

На думку спостерігачів, абсолютну більшість голосів на виборах отримає політична сила, яку представляє чинний глава уряду Вірменії Н.Пашинян . Основна боротьба, на думку аналітиків, розгорнеться між партією Н.Пашиняна і Республіканською партією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА