08:30 11.12.2018

В Осло та Стокгольмі нагородили лауреатів Нобелівських премій 2018 року

3 хв читати
В Осло та Стокгольмі нагородили лауреатів Нобелівських премій 2018 року

Лауреати Нобелівських премій 2018 року 10 грудня отримали нагороди під час урочистих церемоній в Осло та Стокгольмі.

Традиційно церемонія вручення Нобелівської премії миру відбувається у столиці Норвегії, тоді як лауреати інших дисциплін нагороджуються у шведській столиці.

У Стокгольмській концертній залі премії в галузі фізики, хімії, фізіології та медицини й економіки вручав особисто король Швеції Карл XVI Густав. У парадній залі зібралися представники науки, культури та мистецтва. Перед врученням премії для присутніх зіграв Стокгольмський філармонічний оркестр.

В Осло в присутності короля Норвегії Гаральда V і членів королівської сім'ї нагородили лауреатів Нобелівської премії миру цього року, яку присудили хірургу з Демократичної Республіки Конго Денісу Муквеге та правозахисниці з Іраку Наді Мурад.

Під час виступу на церемонії Н.Мурад закликала до миру, свободи, рівності та боротьби за права людини. "Скажімо ні - насильству, так - миру, ні - рабству, так - свободі, ні - расовій дискримінації, так - рівності та правам людини для всіх", - сказала вона.

Н.Мурад висловила сподівання на те, що "світ спільними зусиллями захищатиме від переслідування жінок, дітей і національні меншини".

У свою чергу Д.Муквеге закликав робити конкретні дії, а не зупинятися на словесних обіцянках.

"Нобелівська премія миру, вручена нам сьогодні, матиме цінність тільки якщо вона сприятиме конкретним змінам життя жертв сексуального насильства в усьому світі та відновленню миру в усіх країнах", - зазначив лауреат цього року.

Премію миру за 2018 року присуджено Н.Мурад і Д.Муквеге за зусилля, спрямовані на те, щоб покласти край використанню сексуального насильства як зброї під час збройних конфліктів.

Д.Муквеге, якого також називають "доктор диво", найбільше відомий як засновник і директор госпіталю Панзи, в якому надають медичну допомогу жінкам, котрі стали жертвами групових зґвалтувань.

Н.Мурад народилася в 1993 році, активно займається правозахисною діяльністю. Кілька разів була удостоєна значущих премій і нагород. Вона представниця народу єзидів - етнічної меншини, що проживає на півночі Іраку. У 2014 році постраждала від переслідувань єзидів з боку терористичного угруповання "ІД".

Поряд з іншими Нобелівськими преміями премія миру вручається в роковини смерті хіміка Альфреда Нобеля, котрий помер 10 грудня 1896 року. Саме А.Нобель заповідав, що, на відміну від інших премій, премія миру присвоюється в Осло, а не в Стокгольмі.

У травні Шведська академія оголосила про рішення не вручати Нобелівську премію з літератури у 2018 році, а перенести її вручення на 2019 рік. Причиною став великий скандал, пов'язаний із фотографом Жан-Клодом Арно, який постав перед апеляційним судом Швеції у справі про злочин сексуального характеру. Ж.-К.Арно протягом багатьох років брав активну участь у діяльності Нобелівського комітету з літератури.

Розмір кожної премії у 2018 році становить 8 млн шведських крон (близько $1 млн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Фармкомпанія "Дарниця" приєднується до Альянсу критичних лікарських засобів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА