14:05 11.12.2018

Центр протидії корупції програв суд екс-нардепу Мартиненку та має намір оскаржити рішення

3 хв читати
Центр протидії корупції програв суд екс-нардепу Мартиненку та має намір оскаржити рішення

 Печерський районний суд м. Києва в повному обсязі задовольнив позов колишнього народного депутата з фракції "Народний фронт" Миколи Мартиненка до Центру протидії корупції (ЦПК) із вимогою видалити всю інформацію і згадки про нього з сайту проекту ЦПК pep.org.ua.

"Рішення Печерського суду створює прецедент подавати аналогічні позови і на журналістів, які висвітлюють те чи те судове засідання у кримінальних справах стосовно пана Мартиненка (чи будь-кого іншого). Вони тепер стають потенційними "мішенями", і їх також можна буде зобов'язати видалити згадки публічних осіб із публікацій", - зазначає виконавчий директор ЦПК Дарина Каленюк.

Активісти вважають рішення суду наступом на свободу слова і планують оскаржити його.

М.Мартиненко звернувся до Печерського райсуду з позовом до ЦПК про захист немайнових прав на використання імені та недоторканності ділової репутації в червні 2018 року. Він звинуватив організацію в незаконному використанні його імені в контексті розслідувань кримінальних злочинів і корупційних угод, де його провину або участь ще суд не встановив.

Йдеться про досьє М.Мартиненка, розміщене у відкритому Реєстрі національних публічних діячів - базі даних, розробленій громадською організацією. "Вона допомагає банкам ідентифікувати публічних діячів серед своїх клієнтів і містить понад 30 тис. документально підтверджених записів, зокрема про українських політиків, керівників органів прокуратури, голову та суддів Конституційного і Верховного судів, голів апеляційних судів і високопоставлених силовиків", - зазначають у ЦПК.

В організації наголошують, що інформація в їхньому досьє на М.Мартиненка підтверджена документами, наприклад судовими постановами або витягами з державних реєстрів, або вже публічно відома широкій публіці з численних журналістських розслідувань і його ж власних коментарів, а власне його справу вже слухають у суді.

Нині в Шевченківському суді розглядають справу за обвинуваченням М.Мартиненка та інших осіб у справі про заволодіння коштами держпідприємств СхідГЗК та "Енергоатом". Обвинуваченим інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації).

Зокрема, М.Мартиненку інкримінують заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" під час укладення та виконання контрактів щодо постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS, укладення та виконання контракту між Skoda JS та компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму EUR6,4 млн. М.Мартиненка та деяких інших осіб також обвинувачують у заволодінні коштами ГП "СхідГЗК" у сумі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ГП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учаснику злочинної організації.

30 листопада 2015 року М.Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв'язку з корупційним скандалом, що вибухнув навколо його імені, і, за його словами, "інформаційною кампанією", що розгорнулася проти нього. Парламент 22 грудня 2015 року ухвалив постанову про складання його депутатських повноважень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА