17:38 12.12.2018

Командир "Бердянська" Мокряк відмовився давати свідчення російським слідчим до звільнення з полону його підлеглих

2 хв читати
Командир "Бердянська" Мокряк відмовився давати свідчення російським слідчим до звільнення з полону його підлеглих

Утримуваний у московському СІЗО "Лефортово" командир малого броньованого артилерійського катера ВМС України "Бердянськ" Роман Мокряк, узятий у полон російськими силовиками під час захоплення суден ВМСУ в районі Керченської протоки 25 листопада, не має наміру давати жодних свідчень до звільнення його екіпажу , повідомив його адвокат Ілля Новіков.

"Командир катера "Бердянськ" Роман Мокряк сьогодні заявив слідству, що вимагає поводження з ним і зі своїм екіпажем як з військовополоненими, і що він не даватиме російській владі жодних свідчень, доки його підлеглі не будуть звільнені", - написав він у своєму Facebook.

При цьому Р.Мокряк наголошує, що "він один відповідає за те, що відбувається на борту, його екіпаж виконував його накази і не може бути притягнутий до жодної відповідальності", зазначив адвокат.

Раніше про те, що він є військовополоненим і відмовляється давати будь-які свідчення російським слідчим, заявив утримуваний в СІЗО "Лефортово" командир групи українських кораблів Денис Гриценко. За словами його адвоката Миколи Полозова, моряк не визнає своєї провини і злочинцем себе не вважає.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Українські судна прямували з Одеси до Маріуполя. Після захоплення буксир і катери відконвоювали до Керчі.

24 українців, захоплених на суднах ВМС ЗСУ, заарештували за рішенням судів Сімферополя і Керчі (анексувати Росією Крим) до 25 січня 2019 року.

Пізніше військовополонених моряків етапували до московського СІЗО "Лефортово", а трьоох поранених під час обстрілу суден російськими силовиками - утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матросская тишина".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА