18:21 12.12.2018

Правоохоронці відкривають проти бізнесу справи за старими кримінальними провадженнями - юрист

2 хв читати
Правоохоронці відкривають проти бізнесу справи за старими кримінальними провадженнями - юрист

Правоохоронні органи розпочали відкривати проти бізнесу справи за старими кримінальними провадженнями, що стало трендом останнього часу, повідомив керівник проектів практики безпеки бізнесу юридичної компанії Juscutum Олександр Горобець.

"Сьогодні стало популярним відкривати справи за старими кримінальними провадженнями. Це тренд", - сказав він журналістам у вівторок.

О.Горобець також зазначив, що правоохоронні органи активно застосовують такі негласні слідчі дії, як прослушки, відеоспостереження, вивчають активність у соціальних мережах Facebook, Instagram.

"У соціальних мережах люди розповідають про подорожі, придбання будинку, показують улюблений автомобіль. Все це може бути використано в відповідних документах і клопотаннях (про проведення обшуку - ІФ). У слідчих органів збільшується кількість джерел інформації", - сказав він.

У свою чергу, керівник практики безпеки бізнесу ЮК Juscutum Дмитро Онученко, зазначив, що наразі підозра у фінансуванні тероризму стала одним з найчастіше інкримінованих обвинувачень, тоді як до 2013 року найбільш частим звинуваченням було поширення дитячої порнографії.

"Після 2013 року обвинувачення в розповсюдженні дитячої порнографії практично повністю замінило фінансування тероризму. Воно має широке трактування, його дуже легко сформулювати, від нього також складно відмитися. Зараз військовий стан фактично повертає підозру у фінансуванні тероризму як привід для обшуку, застосувати його набагато легше, ніж раніше", - сказав він.

Як приклад такого звинувачення Д.Онученко навів випадок, коли підозрюваному надходили з окупованої території дзвінки з незнайомого номера, "і якийсь голос говорив "дякую за гроші".

Він також зазначив, що наразі тиск на бізнес почали чинити не лише правоохоронні органи, а й військкомати, які "отримують досить широкі повноваження".

Д.Онученко відзначив низьку якість матеріалів, підготовлених слідчими для обґрунтування проведення обшуків.

"У 2018 року якість матеріалів, які готують слідчі для обґрунтування обшуків, знизилася, але дозвіл на обшук від суддів вони все-таки отримують", - сказав юрист.

Д.Онученко прогнозує підвищений уваги з боку правоохоронних органів до компаній, які працюють у сфері ІТ, надають технічну підтримку сайтів і баз даних.

Як повідомлялося, кількість проведених правоохоронними органами протягом 2018 року обшуків зберігається на рівні 2017 року (близько 120 тис.).

Зокрема, за 11 місяців 2018 року за обвинуваченням в економічних злочинах в Україні було проведено 6696 обшуків, зокрема 2376 - у Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА