19:15 12.12.2018

Повторних переговорів щодо Brexit не буде, його варіант без угоди не виключається

2 хв читати
Повторних переговорів щодо Brexit не буде, його варіант без угоди не виключається

Високопоставлений європейський чиновник, який відповідав у середу на запитання журналістів у Брюсселі на умовах анонімності, заявив, що не може сказати, які гарантії могли б дати європейські лідери прем'єр-міністру Великої Британії Терезі Мей на саміті ЄС 13-14 грудня.

"Мені довелося прочитати минулого тижня, що існує близько 120 сценаріїв можливої еволюції ситуації з Brexit. Такий список, втім, подовжується кожного дня, і я не буду пускатися в спекуляції", - відповів він на відповідне питання.

"Щоб була повна ясність, я тільки скажу, що пані Мей чекають, щоб проінформувати глав держав і урядів про розвиток внутрішніх дебатів у Сполученому Королівстві в контексті ратифікації угоди Палатою громад і стурбованість, що виникла під час цих дебатів. Лідери вислухають пані Мей і пізніше ввечері обговорять гарантії, які вони зможуть або не зможуть дати", - пояснив співрозмовник ЗМІ.

"Але зрозуміло, що при цьому, як випливає із заяв голови (Європейської ради Дональда - ІФ) Туска або заяв інших інститутів ЄС, або глав держав та урядів, у всякому разі - тих, кому ставили це питання, пропозиція стосовно повторних переговорів щодо угоди більше не ляже на стіл", - сказало джерело.

"Якими б не були гарантії, дані пані Мей, вони не поставлять під питання угоду, досягнуту 25 листопада (на позачерговому саміті ЄС з Brexit - ІФ)", - заявив функціонер ЄС.

Він повторив свій опис передбачуваного перебігу зустрічі лідерів 27 країн ЄС з Т.Мей 13 грудня: "Спочатку слухають пані Мей з її викладенням стурбованості і очікувань. Потім роздуми, щоб передбачити різні можливі опції, але в межах, які я зараз визначив. Без того, щоб піднімалося питання про повторні переговори щодо пакету, і без пропозицій щоб там не було, що суперечить положенням угоди".

Відповідаючи на питання про перспективу Brexit без угоди, джерело пояснило: "Дійсно, є проблема: ратифікація угоди Палатою громад. І якщо є проблема ратифікації Палатою громад, лічильник продовжує крутитися, і ймовірність Brexit без угоди зростає, замість того, щоб знижуватися. І при існуючих зобов'язаннях як Сполученого Королівства, так і союзу, буде необхідно прискорити роздуми з метою підготовки до реалізації варіанту без угоди".

Він нагадав, що голова Євроради Д.Туск зробив минулого понеділка відповідну заяву, в якій уточнюється, що питання підготовки до Brexit без угоди не повинно зніматися з порядку денного. Джерело додало, що Європейська комісія над цим працює, і, можливо, в четвер увечері її голова Жан-Клод Юнкер внесе додаткову ясність у це питання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА