21:20 12.12.2018

Український консул відвідав у СІЗО Москви всіх військовополонених моряків, вони тримаються гідно і твердо вірять у своє звільнення

3 хв читати
Український консул відвідав у СІЗО Москви всіх військовополонених моряків, вони тримаються гідно і твердо вірять у своє звільнення

Консул відвідав у московських СІЗО всіх утримуваних там військовополонених українських моряків, повідомив офіційний представник Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

"Сьогодні консул відвідав п'ятьох українських військових моряків, які незаконно утримуються в РФ, а це значить, що провідано всіх 24 військовополонених", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу ввечері.

За словами дипломата, питання забезпечення адвокатського захисту моряків врегульовані, а підтримка, якої вони потребують, надається Українською державою.

"За результатами їх відвідування можна зробити узагальнення, що моряки тримаються гідно, усвідомлюють себе військовополоненими і мають тверду віру в своє звільнення", - уклав В. Кирилич.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова ввечері в середу, посилаючись на отриману від українських консулів посольства в Москві інформацію, назвала прізвища військовополонених моряків, яких відвідали.

"Сьогодні вони завершили відвідування всіх військових моряків, захоплених у полон російським агресором, а саме - Андрія Шевченка, Володимира Варимеза, Сергія Чулібу, Юрія Будзила і Андрія Драча", - написала вона.

За словами консулів, полонені "мужньо тримаються, вірять у повернення додому, і знають, що для цього робляться всі необхідні кроки як Україною, так і міжнародною спільнотою".

Також Л.Денисова додала, що консули зателефонують усім представникам сімей і повідомлять їм подробиці відвідувань.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили поблизу Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗС України "Бердянськ" і "Нікополь". Українські судна прямували з Одеси до Маріуполя. Після захоплення буксир і катери відконвоювали в Керч.

24 українця, що знаходилися на захоплених суднах ВМС ЗС України, були арештовані за рішенням судів Сімферополя і Керчі (окупованого Росією Криму) до 25 січня 2019 року.

Пізніше військовополонені моряки були етаповані в Москву в СІЗО «Лефортово», а троє поранених під час обстрілу суден російськими силовиками - містяться в медблоці слідчого ізолятора «Матросская тишина».

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

За словами адвоката утримуваного в московському СІЗО «Лефортово» командира групи українських кораблів Дениса Гриценко Миколи Полозова, його підзахисний заявляє про те, що є військовополоненим і відмовляється давати будь-які свідчення російським слідчим. Також моряк не визнає своєї провини і злочинцем себе не вважає.

У той же день адвокат утримуваного в «Лефортово» командира малого броньованого артилерійського катера ВМС України "Бердянськ" Романа Мокряка Ілля Новіков поінформував, що його підзахисний не має наміру давати ніяких показань до звільнення його екіпажу.

"Командир катера "Бердянськ" Роман Мокряк сьогодні заявив слідству, що вимагає поводитися з собою і зі своїм екіпажем як з військовополоненими, і що він не буде давати російській владі жодних свідчень, поки його підлеглі не будуть звільнені", - написав він у своєму Facebook.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА