10:20 13.12.2018

У Києві в Андріївській церкві відбувається перша архієрейська літургія в патріаршій ставропігії

2 хв читати
У Києві в Андріївській церкві відбувається перша архієрейська літургія в патріаршій ставропігії

В Андріївській церкві в четвер уранці розпочалася перша архієрейська літургія в нещодавно відновленій ставропігії Вселенського патріархату в Києві.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", станом на 9:30 четверга літургія розпочалася, богослужіння очолюють екзархи Вселенського патріарха.

На богослужіння в Андріївській церкві зібралися понад півсотні людей, переважно журналісти. Також літургію відвідали керівник Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковаль, радник президента України Ростислав Павленко, директор департаменту в справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

В Андріївській церкві тривають реставраційні роботи, у зв'язку з чим частина стін та іконостас вкриті захисними завісами та будівельними лісами.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Даниїла зі США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

11 жовтня 2018 року за підсумками засідання Константинопольського патріархату було ухвалено, зокрема, рішення відновити ставропігію Вселенського патріархату в Києві, "одну з його багатьох ставропігій в Україні, що існували тут завжди".

Пізніше президент України Петро Порошенко, повідомляючи про свою пропозицію передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенського патріарха, зазначив, що це буде місце, де відбуватимуться служби Божі Вселенського патріархату. За словами президента, цю пропозицію було узгоджено з церковними ієрархами.

17 жовтня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська", ініційований президентом України П.Порошенком.

Законопроект передбачає, що Андріївська церква (адреса: м. Київ, Андріївський узвіз, 23), яка є об'єктом культурної спадщини та пам'яткою архітектури й перебуває в державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенського патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій.

18 жовтня Верховна Рада дозволила передати в користування Вселенського патріархату Андріївську церкву в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА