11:48 13.12.2018

СБУ задокументувала наміри організувати провокації напередодні і під час проведення об'єднавчого церковного собору

3 хв читати
СБУ задокументувала наміри організувати провокації напередодні і під час проведення об'єднавчого церковного собору

У Службі безпеки України заявляють про підготовку проросійськими силами провокацій напередодні і під час проведення об'єднавчого церковного собору в Києві.

"СБУ задокументували наміри організувати в Києві та інших регіонах провокації напередодні проведення об'єднавчого церковного собору", - повідомив заступник глави СБУ Віктор Кононенко на брифінгу в Києві в четвер.

Зокрема, заплановано організацію 13-14 грудня в Києво-Печерській Лаврі акцій проти отримання українською церквою Томосу про автокефалію.

За словами заступника глави СБУ, згідно з російськими інструкціями було запропоновано провести на території Києво-Печерської лаври в Києві акцій протесту проти отримання Україною Томосу і створення єдиної помісної православної церкви.

"Настоятель Лаври митрополит Павло мав координувати дії протестувальників", - сказав В.Кононенко.

Він розповів, що в листопаді на киянина, який неодноразово брав участь в акціях різних політичних структур, вийшла особа на ім'я Юрій, який представився активістом так званого "антиМайдану", який переховується в Москві. Юрій запропонував киянину проведення в Україні акцій протесту проти отримання Томосу, зокрема на території Києво-Печерської Лаври.

За словами заступника глави СБУ, на зустрічі в Москві Юрій видав киянину 5 тис. дол. готівкою і дав інструкції з придбання нового телефону і картки для організації захищеного каналу зв'язку. Однак після повернення до України житель Києва звернувся до СБУ.

"До цього його спонукали завищена вартість замовлення і особистість замовника, який з огляду на поведінку, застосування конспірації і необмеженість в фінансах був більше схожий на кадрового співробітника російських спецслужб, ніж на колишнього учасника "антиМайдану", який переховується в РФ", - сказав В.Кононенко .

Далі операція проходила під контролем СБУ.

"Головна версія, яку ми розглядаємо на сьогодні - це вчинення злочину щодо осіб, яких планувалося залучити до цих акцій, а саме вчинення резонансних протиправних дій, пов'язаних із загибеллю і пораненнями простих громадян, додатково залученими до цього особами. Це має бути підтвердженням попередніх "страшилок" про переслідування віруючих УПЦ радикалами і захоплень святинь, а з іншого боку - могло поставити під загрозу проведення об'єднавчого собору", - пояснив заступник глави СБУ.

За словами В.Кононенка, затриманих немає, тому що злочину вдалось запобігти.

Відповідаючи на запитання про те, чи є підстави для затримання митрополита Павла, В.Кононенко сказав: "Ні, якщо будуть, він буде затриманий, наразі їх (підстав - ІФ) немає".

"Для підозри цього ще мало, але робота триває, митрополита Павла обов'язково допитають у рамках цього кримінального провадження", - наголосив він.

В.Кононенко зазначив, що СБУ оприлюднить лише незначну частину даних, які не зашкодять слідству, запобіганню та викриттю злочинів, пов'язаних з дестабілізацією ситуації в Україні напередодні здобуття автокефалії.

За його словами, гроші, передані на організацію масової акції для майбутнього злочину, залучені до матеріалів відкритого за цим фактом кримінального провадження.

"Від імені колегії Служби безпеки України, глави СБУ Василя Сергійовича Грицака закликаю вірян всіх конфесій не піддаватися на провокації і не ставати "гарматним м'ясом" у справі задоволення імперських амбіцій", - сказав В.Кононенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА